Foto: SVT

Motiven för mord i Rydöbruk fortfarande oklara

Uppdaterad
Publicerad

De båda männen tog sig med våld in i en bostad med vapen i händerna. Men varför de gjorde det finns det hittills inga svar på när rättegång inleds i dag i Halmstad tingsrätt.

Natten till den 13 september tar sig de två misstänkta – 18 och 35 år gamla – in i en bostad i Rydöbruk. Med sig har de bajonett, köttyxa och en spikklubba.

De är åtalade för att ha mördat en man i 40-årsåldern och försökt mörda en annan man i 50-årsåldern.

Misstänkt mord i Rydöbruk

Splittrad motivbild

Men varför de båda misstänkta männen över huvud taget tog sig in i huset med våld den där natten är fortfarande en obesvarad fråga när rättegången i dag startar.

– Har lämnat en del förklaringar till varför de beger sig till platsen, men något motiv har inte vi lyckats bevisa, säger kammaråklagare Klas Lundgren.

Den som läser polisutredningen får också en spretig motivbild. I huvudsak är det fyra olika versioner som figurerar.

  • Knarkaffär

Enligt en första vittnesuppgift från en kvinna som befann sig i lägenheten, men som inte själv blev attackerad, kom en av männen först för att för att köpa amfetamin, men blir nekad.

  • Hot i sociala medier

I de inspelade larmsamtalen till SOS Alarm hörs i bakgrunden röster som skriker åt den man som senare dör, att han har hotat någon på Facebook. Den 35-årige mannen uppger också detta i polisförhör, men några bevis för detta har aldrig hittats när polistekniker undersökt datorer och mobiltelefoner

  • Hämnd för våldtäkt

35-åringen har också i polisförhör sagt att anledningen till att han bröt sig in i huset ursprungligen var för att komma åt mannen i 50-årsåldern som bor i bostaden. 35-åringen anklagar honom för att ha våldtagit hans flickvän.

  • Skuldindrivning

Den misstänkte 18-åringen har i å sida gett en annan förklaring till varför han kom till bostaden mitt i natten. Han säger i polisförhör att den äldre av männen var skyldig honom pengar och att han ville ha tillbaka sina pengar. Därför skar han också honom med bajonetten, men inte i syfte att försöka döda, säger han. Skulden var på 150 kronor.

Erkänner misshandel

Hur viktigt är det ni kan bevisa ett motiv?

– Motiv är ju bra att ha när man ska ta reda på vem som gjort någonting. Men det vet vi ju redan. Därför har det inte så stor betydelse i det här fallet, säger kammaråklagaren Klas Lundgren.

Männen har i polisförhör erkänt att de gjort sig skyldiga till misshandel, men ingen av dem tar på sig skulden för att ha utövat det dödliga våldet.

Rättegången beräknas pågå i fyra separata dagar under en två veckorsperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Rydöbruk

Mer i ämnet