Thomas Gustavssons är på plats i sin Cadillac DeVille från 1965. I helgen anordnas den stora motorfesten Wheels and Wings 2017 i Falkenberg. Foto: SVT

Motorfest i Falkenberg

Publicerad

I helgen anordnas den stora motorfesten Wheels and Wings i Falkenberg. På motorbanan öster om staden ställer entusiaster ut mellan fyra och fem tusen bilar.

Wheels and Wings har pågått i flera år i Halland. Falkenberg har varit värd för festen sedan 2013. På Falkenbergs motorbana kommer tusentals bilar visas, en stor retromarknad säljer prylar och flera flygshower utlovas. Det brukar komma mellan 10 och 15.000 personer till motorbanan och sedan ökar antalet till 30.000 då kvällens cruising genomförs. 

– Det är krom, helsoffor där bak och massor med retro, säger Veronica Karlberg, ordförande i Warbergs Automobile Club och arrangör för helgens event.

Det är då Falkenbergsborna påverkas oavsett om man är intresserad eller inte. Bilköerna sträcker sig långa då bilarna långsamt kör genom centrum.

Extra poliser

– Vi rekommenderar att man lämnar bilen hemma om man vill i staden, säger Anders Persson, stationsinspektör vid polisen i Falkenberg. 

Polisen har tillsatt en grupp på trettio personer som bara kommer att jobba med cruising i helgen. 

– Med så mycket människor ökar förstås risken för fylla och slagsmål, säger han.

Många stora motorer

Thomas Gustavsson glider in på Falkenbergs motorbana med sin skinande vita Cadillac DeVille 1965. Han tillhör Falkenbergs Yankee club och hjälper även till vid arrangemanget.

– För mig är det de elektriska detaljerna som är tjusningen. Elhissar, elektronisk radioantenn och en stor motor gillar jag. Den här har en V8 med 340 hästkrafter, säger han och gasar till med pedalen.

Evenemanget pågår mellan den 14 och 15 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.