I förra veckan fick Driftnämnden för närsjukvård tillstånd att öppna fyra mottagningar för sprututbyte i Halland. Inom mars månad ska den första mottagningen öppna i Halmstad, närmare bestämt i anslutning till vårdcentralen Nyhem. Det avslöjades vid en presskonferens i dag. Under året ska mottagningar också öppna i Falkenberg, Varberg och Kungsbacka, troligtvis i höst.
– Vi tror att vi täcker in hela länet på det här sättet, säger Tommy Rydfeldt (L), som är ordförande i Driftnämnden för närsjukvård.
Mottagningarna ska bedriva så kallad lågtröskelverksamhet, för att göra det lättare för missbrukare att få hjälp.
– Det är väldigt få missbrukare som skulle beställa en tid på en vårdcentral för att få hjälp med sitt missbruk. Däremot tror vi att om man kommer dit för att byta sprutor etablerar man kontakt med vården. Får man då förtroende för den sjuksköterska man möter, är det enklare att till slut be om hjälp, säger Tommy Rydfeldt.
Den erfarenheten har man på andra mottagningar för sprutubyte, menar han, och nämner mottagningar i Skåne som exempel.
Verksamheten är ett samarbete mellan bland annat psykiatrin, smittskyddsenheten, socialtjänsten och Svenska brukarföreningen. Enligt Karin Borgman Remse, som är områdeschef för vårdcentralen i Halland, förklarar att samarbetet är viktigt eftersom patienterna ofta lider av samsjuklighet.
– Det innebär att man utöver sin missbrukssjukdom också har andra somatiska sjukdomar som bölder, infektioner och psykiatriska problem. Då kan man behöva hjälp från olika håll, till exempel från socialtjänsten.
Vill begränsa smittspridning
Tommy Rydfeldt nämner två skäl till varför möjligheten till sprututbyte behövs.
– Det ena skälet är att vi på det här sättet enkelt kan nå och fånga upp missbrukare. Det andra skälet är att det här kan begränsa smittspridningen.
Han berättar att hepatit C, som är en svårare form av gulsot, och hiv är vanligt bland missbrukare.
– 70 procent av alla sprutnarkomaner är smittade med hepatit C. Numera finns botemedel mot sjukdomen, så på sikt skulle vi kunna utrota hepatit C med hjälp av sprututbyte, säger han.
Mottagningarna i Halland finansieras av regionstyrelsen och beräknas kosta 1,2 miljoner kronor om året.
– Pengarna är ett extra anslag som vi får varje år. Det ska inte drabba vårdcentraler eller annan verksamhet, säger Tommy Rydfeldt.
Samma sjuksköterska överallt
En sjuksköterska, specialiserad på missbruk, har anställts för verksamheten. De planerade fyra mottagningarna ska ha öppet en dag vardera i veckan och sjuksköterskan ska tillsammans med en medicinskt ansvarig läkare arbeta på alla mottagningarna.
– Kontinuitet i öppettider och personal är väldigt viktigt för att patienterna ska kunna bygga upp ett förtroende. De ska inte bemötas av en massa olika personer varje gång, säger områdeschef Karin Borgman Remse.
Efterfrågan får sedan styra huruvida mer personal behövs. Tommy Rydfeldt säger att efterfrågan på andra mottagningar har varit låg till en början, innan möjligheten till sprututbyte blivit ordentligt känd.
– Men rätt vad det är smäller det till när någon har varit på ett besök, och då når det ut till fler personer, säger han.