Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mursal Ali Khil växte upp under talibanernas styre och minns en svår tid under tvång. Nu hoppas hon på en annan framtid för kvinnorna som är kvar. Foto: Anna Palmgren/SVT

Mursal flydde talibanerna 2005 – nu höjer hon rösten för kvinnornas framtid

Uppdaterad
Publicerad

Ett liv under hot, tvångsgifte och utan utbildning. Det är den verklighet Mursal Ali Khil fasar ska bli kvinnor och flickors framtid i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande. Nu vill hon att omvärlden ska agera.

– Vi måste hjälpa våra kvinnor nu. Vi kan inte vara tysta och överlämna dem till talibanerna, säger hon.

Hon växte upp i Afghanistan när talibanerna hade makten mellan 1996 och 2001, en tid hon minns som väldigt svår. I dag bor hon i Halmstad där hon jobbar som tolk och personlig assistent samt pluggar till samhällsvetare.

Nu engagerar hon sig för att kvinnor och flickor i Afghanistan ska ha rätt till utbildning och få leva fritt.

– De är inte gjorda för att vara hemmafruar, de är gjorda för att utbilda sig. De måste höja sin röst, säger hon.

Kravbrev

Mursal Ali Khil berättar att det kommit ett brev hem till familjer som bor i byar runt om Afghanistan. I brevet står att varje hushåll där det bor ogifta kvinnor över 15 år ska överlämna en kvinna för att gifta sig med en taliban.

– Hur kan man tvinga en kvinna att gifta sig med en taliban mot hennes vilja? För mig är det en slags våldtäkt, säger hon.

I klippet berättar hon om hur det var att växa upp under talibanernas styre och släktingars vittnesmål om hur livet är nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet