Exoxen på bilden har ingeting med nyheten att göra. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Mysiga bon byggs för ekoxar i Halland

Publicerad

En riktigt trevlig kompost under en gammal ek – drömmen för en ekoxe. Nu byggs ekoxekomposter i naturreservatet Tjuadal vid Frillesås för att gynna skalbaggsarten, rapporterar P4 Halland.

Ekoxen, som är Europas största skalbagge, behöver lite hjälp på traven.

– Den lever under marken under riktigt gamla ekar. Därför ställer vi nu dit ekstockar och sedan kommer vi att fylla på med ekspån för att simulera den här miljön, säger Mikael Larsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland till Sveriges Radio.

Fast det kommer att ta tid innan resultaten i form av fler skalbaggar kommer.

Först om åtta – tio år, när de nya bostäderna är klara och ekoxarna hunnit boa in sig, kan tillökning i familjerna väntas.

– Först ska den här komposten få gotta till sig lite grann, som en vanlig kompost, det tar ett par år. Så ska ekoxen hitta hit, och honan ska lägga sina ägg. Sedan lever ekoxen som larv i komposten i fem år, berättar han.

Nedan är ett klipp om att länsstyrelsen uppmanat den som hittar en ekoxe att höra av sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.