Varbergs tingsrätt stängde av nämndemannen på grund av hans tidigare brottslighet. Foto: SVT.

Nämndeman stängs av från Varbergs tingsrätt – hade begått 16 brott

Uppdaterad
Publicerad

Nämndemannen har sagt att det rör sig om ”mer eller mindre oavsiktliga böter”. Varbergs tingsrätt anser att det är att bagatellisera brottsligheten.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger lagmannen på tingsrätten Mats Sjösten, till SVT.

Nämndemannen utsågs av Falkenbergs kommunfullmäktige för knappt tre veckor sedan och hann inte ens börja tjänstgöra innan han nu blir entledigad.

Gjorde bakgrundskontroll

När tingsrätten gjorde en bakgrundskontroll upptäcktes att mannen gjort sig skyldig till 16 olika brott mellan 2015 och 2023, varav de flesta trafikbrott samt för att ha arrangerat en bilträff utan tillstånd. Så sent som i september 2023 fick han en ordningsbot.

”Jag är lämpad”

Nämndemannen själv menar däremot att det är gamla synder.

– Jag anser att jag hade varit lämpad. Jag är en trevlig, ung kille som inte vill någon något illa. Jag respekterar våra lagar och regler. Alla kan göra misstag, men man mognar och växer upp, säger nämndemannen till SVT. Han säger samtidigt att han respekterar tingsrättens bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.