Klicka på klippet för att höra Linda Wennerholm länssamordnare på Länsstyrelsen ge exempel på hur kartläggningen har använts i praktiken. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Narkotikabruk kartlagt på detaljnivå via avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Genom att ta prov på avloppsvatten i flera olika reningsverket i vissa kommuner i Halland har länstyrelsen kunnat ringa in hur mycket och vilket knark som är vanligast i varje orter i kommunerna. Nu väntas flera myndigheter kunna nyttja resultatet för att rikta särskilda insatser i orter som sticker ut för att få bukt med problemet.

Det är Länstyrelsen i Halland som samordnat kartläggningen i Laholm, Hylte och Kungsbacka kommun i tre års tid. Under tisdagen presenteras siffrorna för flera olika myndigheter.

Planerar att mäta mängden doping

Inför avloppsproverna 2020 planerar även Länstyrelsen att mäta mängden doping som brukas i kommunerna. Ett sådant resultat väntas kunna ge myndigheter, som polisen och tullverket, en bättre förståelse för hur mycket resurser som behöver riktas mot att kontrolla och förebygga doping.

– Det finns alldeles för lite statistik i hela landet gällande doping, vi har i princip inget kunskapsunderlag. Då blir detta ett nytt kunskapsunderlag, precis som för narkotika, antingen ser vi att doping förekommer ”här” och ”här” eller vi ser att doping inte är en stor fråga i länet, säger Linda Wennerholm länssamordnare på Länsstyrelsen.

Klicka på klippet för att se hur kartläggningen går till och hur olika myndigheter kan rikta insatser till områden som sticker ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Halland
Mer Nyheter