Foto: TT

Här firar du nationaldagen i Halland

Uppdaterad
Publicerad

I samtliga halländska kommuner firas nationaldagen. Det bjuds bland annat på musik, underhållning och nya medborgare välkomnas.

Nationaldagen i Halmstad

Nationaldagen frias traditionsenligt på Hallandsgården på Galgberget. Det bjuds på sång, musik och högtidstal. Landshövdingen Lena Sommestad är årets högtidstalare. För musiken står Halmstad Symphonic band från kulturskolan och Halmstad manskör samt musikerna Anna Lovdal och Christof Jeppsson.

Nationaldagen i Kungsbacka

På torget i Kungsbacka bjuder kommunen in till firade. Både lokala och nationella artister kommer att uppträda. Det blir allsång med Åsa Nomark, skönsång av Alice Broman. På nationaldagen har Kungsbacka kommun i flera år välkomnat personer som blivit svenska medborgare, så även i år.

– Det blir ett traditionsenligt firande där vi samtidigt välkomnar våra nya medborgare som även i fortsättningen ska vara med och bygga vår kommun. Vi vill hälsa alla i kommunen välkomna att fira med oss, säger Hans Forsberg, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Nationaldagen i Varberg

Nationaldagen firas i Societetsparken, från klockan tolv är det aktiviteter. Det blir bland annat föreningsparad, flagghissning och sånger av Simone Moreno.

Nationaldagen i Falkenberg

Firandet sker i och utanför Falkhallen från klockan 13:30. Det kommer bland annat bjudas på musik och underhållning av Falkenbergs Manskör, Falkenbergs Blåsorkester, Visduon Henrik och Alexandra och Folkdanslaget Falkringen. Kommunfullmäktiges ordförande GunMarie Stenström talar till nya medborgare i Falkenberg.

Nationaldagen i Laholm

Nationaldagsfirandet äger rum i stadsparken som fyller tio år. Strandteatern och Hela havet stormar som är en musikteaterföreställning uppträder. Kulturskolans elever bjuder på musikunderhållning och därefter fortsätter stadsparksfirandet med parkvandring och nationaldagstal. Under dagen firas också att Laholms kommun nått visionen om 25 000 invånare. Det kommer att bjudas på en 25 000 millimeters tårta, det vill säga 25 meter. Dagen avrundas med en pridekonsert med artisten Maxida Märak.

Nationaldagen i Hylte

Hylte kommun firar dagen i samarbete med Hylte hembygdsförening på Lindekullen klockan 14 till 17. Musikkåren Lyran står för underhållning och kommunråd Ronny Löfquist (S) håller tal och hälsar nya svenska medborgare välkomna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.