Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet besöker Lilla aktuellt sjätteklassarna på Tingsbergsskolan och ser hur eleverna tyckte det var att skriva nationella provet digitalt Foto: Sebastian Hamark / Nick Strömgren/SVT

Nationella prov blir digitala – elever på Tingbergsskolan i Kungsbacka bland de första att testa

Publicerad

Ett 60-tal skolor testar att skriva nationella prov digitalt istället för på papper. Så här tycker elever på Tingbergsskolan i Kungsbacka att det funkar – se när Lilla aktuellt besöker klassen.

– Det handlar dels om anpassning för eleverna. Det går att ändra storlek på text och bakgrundsfärg till exempel. Det ska också bli mindre jobb för lärare. En del uppgifter automaträttas, säger Nina Ekblom, undervisningsråd på Skolverket, om varför nationella prov ska bli digitala.

Digitaliseringen skulle införts redan förra året, men har försenats. Skolverket genomför nu test på slumpvis utvalda skolor runt om i Sverige.

Tekniskt strul

Eleverna på Tingbergsskolan i Kungsbacka upplever en del tekniskt strul vid testet.

– Det hoppas vi inte händer när proven går skarpt. Det finns så mycket hjälp att få både för lärare och rektor. Så jag tror inte att det ska påverka.

Skrivs digitalt prov bäst på papper eller på dator? I klippet hör du elevernas motivering.

Lilla Aktuellts hemsida ser du hela inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.