Varför tror ni att allemansrätten väcker så starka känslor bland folk?
– Allemansrätten är en flexibel sedvanerätt och det är inte alltid det finns ett givet svar på vad som är rätt eller fel. Den ger människor möjligheten att vistas på någon annans mark utan att fråga om lov, men innebär också skyldigheter om att inte störa och förstöra för markägare, andra friluftslivsutövare och djur och natur, säger Sanja Kuruzovic, handläggare på Naturvårdsverket.
LÄS MER: Lars Bengtsson vägrar ta bort sin skylt
Vad kan man, som tomtägare göra, om man upplever att folk slänger skräp, inte tar upp hundbajs eller orsakar skador?
– Först och främst är det viktigt att känna till att allemansrätten inte gäller på tomtmark! Inom sådan kan bestämmelserna i brottsbalken om hemfridsbrott samt tagande av olovlig väg bli aktuella att tillämpa. Om tomtägaren har problem med att människor skräpar ner på tomten och det inte fungerar med kommunikation/frivilliga lösningar, så får tomtägaren i sista hand vända sig till polisen i syfte att åstadkomma en domstolsprövning i det enskilda fallet.
LÄS MER: Skyltarna du inte får sätta upp
Om man har dispens för att bygga en brygga på sin strandtomt. Kan den då någonsin bli privat?
– Ja, om den ligger inom hemfridszonen. Att tillfälligt förtöja eller bada vid en brygga som ligger utanför en tomt finns det inget förbud mot. En förutsättning är naturligtvis att den som äger bryggan inte blir hindrad från att använda sin brygga.
LÄS MER: Allemansrätten engagerar
Om man har en jordbruksfastighet. Kan man inhägna sin tomt med elstängsel och påstå att den ska nyttjas till boskap fast inget avtal ännu är skrivet med någon djurägare?
– Markägaren har rätt att inhägna sin tomt, tomtmark omfattas inte av allemansrätten. Stängsel som är nödvändiga för jordbrukets utövande går naturligtvis bra att sätta upp (även utanför tomtmark). Men är det så att det stängsel som markägaren sätter upp ligger inom ett område av betydelse för friluftslivet eller i närheten av ett sånt område kan Länsstyrelsen (enligt 26 kap. 11 § miljöbalken) förlägga markägaren att ordna med grindar, eller andra genomgångar för att allmänheten ska kunna komma till mark inom områden som omfattas av allemansrätten.