Miljöarbetaren Peter Callander städar upp på en återvinningsstation i Falkenberg. Foto: SVT

Skräpdumpning vid återvinningsstationer ett växande problem

Uppdaterad
Publicerad

Grovsopor som slängs bredvid containrarna på återvinningsstationerna är ett stort problem i Halland. Och det har blivit värre med åren. Det menar miljöarbetaren Peter Callander som rengör stationerna i Hylte och Falkenbergs kommun.

– Folk slänger skräpet bredvid. Många gånger är det saker som inte hör hemma på en återvinningsstation. Det kan vara bildäck, möbler, elektronik, matavfall och slaktrester, berättar han.

I tre år har han jobbat på ett företag vars uppgift är att städa på återvinningsstationerna så att det ser snyggt och rent ut. Företaget täcker hela Halland plus Båstad och Ängelholm. Peter Callander kör med sin skåpbil till stationerna i Hylte och Falkenberg. Arbetsuppgiften har blivit tuffare på senaste tiden.

400 ton skräp

– Under de år jag har arbetat i branschen har nedskräpningen ökat markant. Det blir påfrestande för oss men också ett sanitärt problem när samhället korkas igen. Det lockar till sig ohyra som råttor, förklarar Peter Callander.

Det är inte ovanligt att han får ihop ett halvt ton skräp på sina turer. På ett år kan han och hans tre kollegor som kör i övriga länet få ihop cirka 400 ton.

– Jag tror problemet beror på lathet hos folk, säger Peter Callander.

Såhär såg det nyligen ut på en återvinningsstation i Mickedala, Halmstad. Foto: SVT

Men han tillägger att det inte enbart är privatpersoner som är ansvariga. Restauranger och hantverkare bär minst lika stor skuld.

– Vi hittar majonnäshinkar, grönsakstråg, säckar med pizzarester, dunkar med frityrolja, brädor, kakelplattor och elprylar, berättar Peter Callander.

Förändring av mentalitet

Orsaken, tror han, grundar sig på att företagarna vill undvika kostnader. Till skillnad från privatpersoner kostar det nämligen företagarna pengar varje gång de lämnar sitt avfall på någon de stora soptipparna.

För att komma tillrätta med situationen krävs flera åtgärder tror Peter Callander.

– Upprustning av återvinningsstationerna och kameraövervakning hade varit effektivt. Men viktigast är att vi ändrar mentaliteten och hjälps åt med att källsortera, säger han.

Återvinningsstationen på Klockaregatan i Falkenberg sägs vara en av Hallands värsta när det kommer till nedskräpning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.