Ellen Samuelsson Foto: Linnea Thunberg

Nolltrefem fyller tio år

Publicerad

Halmstads kulturhus för unga, Nolltrefem, firar i veckan sitt tioårsjubileum. Ellen Samuelsson, processledare för kultur och unga på Nolltrefem, ser en positiv utveckling.

Nolltrefem, som i dag har målgruppen 12-25 år, slog upp portarna den 12 september 2009.

Till en början var det ett allaktivitetshus, men med tiden kom fokus att ligga på kultur. Dessutom har målgruppen breddats från den ursprungliga, 15-20 år.

I huset finns idag bland annat replokaler, inspelningsstudios, danssalar och livescener.

– Det är ett hus där unga kan skapa, delta i och uppleva kultur i alla dess former. Konceptet bygger på att unga bestämmer och utvecklar verksamheten, säger Ellen Samuelsson.

Husets lokaler och utrustning får de unga nyttja gratis. Önskas exempelvis coachning eller hjälp med marknadsföring, kan man söka Ung i Halmstads Idépeng och få hjälp med finansieringen.

Positiv utveckling

När Ellen blickar tillbaka på Nolltrefems tio första år ser hon en positiv trend.

– Siffrorna har gått stadigt uppåt. I dag är det cirka 1 000 unga per månad som aktiverar sig i huset och lika många som sitter i publiken, säger hon och förklarar att HBTQ-frågor och jämn könsfördelning står högt upp på dagordningen i dag.

– Vi är jätteglada att vi har en jämn könsfördelning, men det är inget vi tar för givet utan något vi jobbar aktivt för. Vi jobbar också för att locka unga från olika delar av kommunen.

Svårt att sia om framtiden

När hon i stället blickar framåt är det ingen tydlig bild som uppenbarar sig i kristallkulan.

– Vi har en ständig dialog med unga om vad de vill, och deras önskemål styr mycket av vad vi kommer göra, säger hon fortsätter:

– Det är snabba svängar när man jobbar med unga, så jag kan inte säga var vi är om tio år. Men jag tror att kärnan kommer bestå.

Tioårsjubileumet på Nolltrefem

10-15 september uppmärksammas det att Nolltrefem fyller tvåsiffrigt. Det bjuds då bland annat på en utställning som ger en tillbakablick på husets tio första år. Dessutom visar husets unga varje kväll prov på sina färdigheter inom bland annat teater, musik och dans. Under lördagen tävlas det i tårtbakning med tema djur, och dagen därpå är det dags för kortfilmsfestivalen PLAY.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.