Här området vid Onsala som Kungsbacka kommuns inspektörer kommer att finkamma för att kontrollera att strandskyddsreglerna efterföljs. (Huset på bilden är inte något svartbygge.) Foto: Google/ TT

Nu granskas svartbyggen vid stränder

Uppdaterad
Publicerad

Tre halländska kustkommuner ingår i satsning på att leta efter svartbyggen längs stränderna.

– Vi kommer att gå och titta längs sträckan och notera eventuella avvikelser, säger Linda Pärlö, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Kungsbacka kommun.

Cirka 25 kommuner i Halland och Västra Götaland ingår i ett gemensamt projekt som går ut på att från juni till oktober hjälpas åt att granska bebyggelse inom områden med så kallat strandskydd.

Huvudregeln är att det inom minst hundra meter från alla större vattendrag – åar, sjöar och hav – är förbjudet att bygga och sätta upp andra typer av anordningar, som staket, bryggor och skyltar.

– Många som har hus eller mark inom strandskydd känner ofta inte till att det råder byggförbud inom strandskyddat område, säger Linda Pärlö,

Tillgängligt för allmänheten

I Kungsbacka äger den här särskilda granskningen rum den 5-6 september. Men det är inte hela kuststräckan som ska finkammas, utan en utvald sträcka vid Onsala och Fjärskogen.

– Det utvalda området ligger inom ett Natura 2000-område med extra skyddsvärd natur och har stor betydelse för bad och friluftsliv, säger Linda Pärlö.

Syftet med strandskyddet är dels att värna om djur- och växtliv längs vattendrag, dels att trygga allmänhetens tillgång till strandnära områden.

I Kungsbacka hanterar årligen ett hundratal ansökningar från fastighetsägare som vill ha dispens från strandskyddet, vilket går att få om åtgärderna inte bedöms inkräkta på djur- och växtliv samt allemansrätten.

Det kommer också in mellan tio och tjugo klagomål årligen mot byggnationer inom strandskyddsområden, uppger Linda Pärlö.

Vill lösa det med samtal

Generellt bedöms kontrollen av strandskykddsområden ha eftersatts en längre tid och det är bakgrunden till den här satsningen. I Halland deltar även Falkenberg och Laholm.

Vad händer om ni påträffar anodrningar utan dispens inom strandskyddsområdet?

– Vi kommer att i första hand ta kontakt med fastighetsägaren för endiskussion för att hitta en passande lösning. Om vi inte kan fåtill stånd en lösning får vi gå vidare och registrera det som ettärende. Skulle vi inte nå en frivillig lösning så kan vi ta tillett eventuellt föreläggande.

Det här får du inte göra

Inom ett område av 100 meter från strandlinjen – både in på land och ut i vattnet – är det förbjudet att:

• Bygga nytt.

• Ändra befintliga byggnader så att deinskränker allmänhetens tillgång till stränder.

• Utöka sin privata hemfridszon på mark som är tillgänglig förallmänheten (genom att till exempel ställa ut utemöbler, anläggagräsmattor eller rabatter).

• Gräva eller förbereda byggnationer.

• Uppföra anläggningar eller anordningar (till exempel bryggor, pirar,vägar och parkeringsplatser) i ett område som är tillgängligt enligt allemansrätten.

• Göra ingrepp som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur och växter, till exempel muddring och trädfällning som inte tillåtits enligt miljöbalken.

På vissa områden kan strandskyddsområdet utökas till 300 meter.

Det går också att få dispens från strandskyddsbestämmelserna för byggnationer som inte bedöms påverka allemansrätten och växt- och djurlivet.

Källa: Strandskyddsdelegationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.