I Veddige, mellan Varberg och Onsala vaknade Lisbeth Claesson med en död älg i trädgården. Foto: Privat / SVT

”Älgen har gått ett tragiskt öde till mötes”

Uppdaterad
Publicerad

Älgen som hittades död i en trädgård utanför Varberg har nu obducerats. Och den här gången blir det ingen älgstek för Lisbeth Claesson.

– De kände fort att den luktade illa, säger hon.

Det var på tisdagsmorgonen som Lisbeth Claesson vaknade till en död älg i sin trädgård i Veddige utanför Varberg.

– Jag blev jätteförvånad, lite chockad men också imponerad över vad som låg där. Det var en 400 kilo tung älgtjur som lagt sig bredvid min bil, sa Lisbeth Claesson då till SVT Nyheter Halland.

När förvåningen lagt sig blev det dags att ta hand om det praktiska; hur ska älgen fraktas därifrån? Vem kan slakta den? Går den att äta?

– Det var ju att den kom till min trädgård som gjorde det både häftigt och bekymmersamt. Jag kunde inte blunda för det och tänka att älgen skulle vara borta när jag kom hem igen. Det krävs maskiner att få bort den, och sådana har jag inte, säger hon.

Fick hjälp av kompisar

Tacksamt nog har hon vänner med både maskiner och jägarexamen som under dagen hörde av sig för att erbjuda sig att ta hand om älgen och undersöka vad som hänt med den. Ganska snart stod det klart att älgen inte skulle hamna på något middagsbord.

– De kände genast att den luktade illa. Förklaringen måste vara att den blivit påkörd för flera dagar sedan, annars hade den inte luktat så, säger Lisbeth Claesson.

Inte besviken

Förmodligen har älgen blivit påkörd, då den träffats av ett trubbigt föremål på revbenen. Dessutom hade en lunga punkterats. Men Lisbeth Claesson hänger inte läpp, trots att det inte blev någon älgstek.

– Jag räknade egentligen inte att jag skulle få så många bitar från den från början. Men det är ett tragiskt öde som älgen gått till mötes.

”Kan gå långt när de är skadade”

Enligt polisen rapporterades 89 viltolyckor i Halland de senaste två veckorna och flera av dem med älgar inblandade.

– Jag hittar ingen i just Veddige, men älgar kan gå långt när de är skadade, så det kan ha hänt lite var som helst. Vi har en som sett en älg ligga på en åker i Veddige den 19:e oktober, men den ska ha lämnat platsen på egen hand, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson polisregion Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.