Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Holms tvätt bedrev sin verksamhet i omkring 30 år. 2019 brann lokalerna ner. Marken är fortfarande förorenad med det cancerogena tvättmedlet PCE. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Nu inleds saneringen efter Holms tvätt – cancerframkallande medel i marken

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att sanera den förorenade marken vid den tidigare kemtvätten Holms tvätt i Harplinge har inletts. Arbetet är omfattande och kostar 43 miljoner kronor.

– Det är väldigt viktigt att vi kommer i mål med det här objektet. Vi har flera i kommunen så vi försöker beta av dem så snabbt vi kan, säger Magnus Sjöberg, mark-och exploateringschef på Halmstads kommun.

Betongplattor har plockats bort, och i nuläget leds vattenledningar om innan den så kallade termiska saneringen inleds. Det innebär att ett flertal rör körs ner i marken. Via dem värms jorden upp så att de skadliga tvättvätskorna förångas.

Förorenade platser i Halland

Kraftigt förorenad mark

Tomten där Holms tvätt bedrev verksamhet mellan 1979 och 2009 är mycket förorenad med tvättvätskan PCE (perkloretylen). Man har konstaterat att förbrukningen av PCE var relativt stor. Det har hanterats i storleksordningen 150 till 200 ton PCE under de cirka 30 år verksamheten var i drift.

I klippet kan du se det inledande steget på saneringen.

FAKTA: PCE

Perkloretylen, PCE, är ett klorerat lösningsmedel som använts som tvättvätska och innebär ofta komplexa föroreningssituationer.

PCE-föroreningar kan finnas kvar under mycket lång tid. Om någon i framtiden exempelvis borrar i det förorenade området kan det innebära att ångor tränger upp eller att föroreningen får en förnyad ytterligare spridning

Källa: Sveriges geologiska institut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenade platser i Halland

Mer i ämnet