Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Läjeskliniken där distriktsläkaren Therese Mårtensson vill ha ett listningstak för hur många patienter vårdcentralen kan ta emot. Foto: SVT

Ny lag möjliggör listningstak inom vården – vårdcentraler i Varberg har ansökt

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första juli är det fritt fram för vårdcentraler att ansöka om listningstak. Region Halland har redan fått in ansökningar. En av dem som skickat in är Läjeskliniken i Varberg.

– Vår tillgänglighet har minskat dramatiskt, säger distriktsläkaren och verksamhetschefen Therese Mårtensson.

Kliniken har i dagsläget runt 7 200 listade patienter. Enligt Therese Mårtensson är det 2 000 för många för Läjeskliniken i Varberg.

– Socialstyrelsen har ett riktvärde på ungefär 1 100 patienter per heltidsarbetande distriktsläkare. Sett till det så har vi för många patienter, säger hon.

Trots en ny nationell lag är hon orolig för att Läjeskliniken eventuellt inte får igenom ett stopp för hur många patienter som kan listas på vårdcentralen.

Hör mer om detta i klippet, där även regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) medverkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.