Politikern om trycket på läkarna: Listningstak löser inte problemet

Uppdaterad
Publicerad

Att införa ett tak för listning på vårdcentraler löser inte arbetssituationen för läkarna. Det menar ordförande i Driftnämnden Axel Storckenfeldt (M).

– Det blir ett väldigt trubbigt instrument, säger han.

Både den enkät som SVT låtit göra med läkare i landet och allmänläkarföreningen i Hallands egen enkätundersökning från i höstas, visar på ett hårt arbetstryck för yrkesgruppen.

Föreningen vill därför se ett tak för listning på vårdcentraler för att få ner antalet patienter per läkare till max 1 500, istället för 3 000 som det i flera fall är på vårdcentraler i länet.

Vården – Val 2022

– Det beror väldigt mycket på hur demografin ser ut där vårdcentralen ligger. Om många av patienterna är friska hos en läkare är det en låg arbetsbelastning. Men en läkare som har 1 500 diabetiker har en otroligt hög arbetsbelastning, säger Axel Storckenfeldt (M), ordförande för Driftnämnden Närsjukvård, som inte är för ett listningstak.

Hör honom berätta i klippet hur han annars tycker situationen ska lösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet