Många primärvårdsläkare upplever en nästintill ohållbar arbetsbelastning och flera överväger att sluta. SVT Nyheter har frågat vad som skulle kunna förbättra läkarnas arbetssituation och önskelistan är lång.
76 procent av de 212 primärvårdsläkare som svarat på SVT Nyheters enkät tycker att bemanningen är otillräcklig. De flesta efterfrågar fler läkare men även fler sjuksköterskor, psykologer, labbpersonal och sekreterare önskas. Tills det är löst menar flera att uppdraget måste bantas.
– Uppdraget bara sväller, säger läkaren Karin Sandberg som arbetar i region Jönköping. Vi har en åldrande befolkning med högre samlad sjuklighet än tidigare och samtidigt får vi fler och fler uppgifter som tidigare sköttes av slutenvårdsmottagningarna, men resurserna är ju desamma och dygnet har bara 24 timmar.
Efterfrågar tak på antal patienter
Karin Sandberg efterfrågar också, precis som många andra läkare, ett tak för hur många patienter som får lista sig på en vårdcentral och enskild doktor.
– Nu låtsas regionerna som att de inte vet att primärvården är underbemannad och förlitar sig på att vi som jobbar fortsätter att tänja oss för att kunna ta hand om våra patienter. Hade de satt en gräns hade det också blivit tydligt hur mycket resurser som måste till, säger hon.
Många läkare menar också att mycket tid läggs på onödig administration. Administration som till exempel har med ekonomisk ersättning och kvalitetsmål att göra.
”Behövs verkligen en förändring”
Läkaren Michael Hedlund som jobbar i region Stockholm efterfrågar mer frihet under ansvar.
– I Danmark har de försökt sträva mer emot en tillitsreform där man låter vården vårda och inte detaljstyra den så mycket, det eftersträvar jag, säger han.
Än så länge upplever Michael Hedlund, liksom flera andra läkare, att inget har förändrats till det bättre inom primärvården och han menar att regionpolitikerna måste ta situationen på större allvar.
– Det behövs verkligen en förändring. Primärvården kommer att krascha om det inte händer någonting, säger han.