Foto: SVT

Nu kan parkeringsautomaterna försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Har du också lagt märke till de övertäckta parkeringsautomaterna i Halmstad? Nu vill kommunen glesa ut automaterna och ersätta dem med digital parkering.

– Det är ett sätt att pusha kunderna att komma till skott och testa de nya apparna, säger Ulf Boberg, trafikingenjör på Halmstad kommun.

I takt med att mobiltelefonanvändandet ökar vill kommunen ha färre automater. Av cirka 150 automater har nu drygt 20 täckts över på prov.

– Halmstad har haft telefonparkering sedan 2005, och det har blivit en succé på senare år. Vi ser gärna att folk går över till det, säger Ulf Boberg.

”Slipper överpris”

Ulf Boberg menar att digital parkering gynnar både kommunen och kunden. Parkeringstiden går att förlänga eller förkorta, och betalningen avslutas när man inte vill parkera längre.

– Man slipper betala ett överpris. De flesta som är negativa till detta är de som ännu inte har testat och har förutfattade meningar, säger Ulf Boberg.

Oro bland äldre

Samtidigt berättar han att kommunen har fått samtal från anhöriga till äldre personer.

Vad händer med de som inte äger en mobiltelefon?

– Då får man hålla sig till de biljettautomater som finns. Men det går också att betala via sms eller talsvar, om man inte äger en smartphone.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.