Genrebild: Halmstad Hammers Foto: Halmstad Hockey

Nu laddar Halmstad Hammers

Publicerad

På söndag gäller det för Halmstad Hammers. Om de går vidare till kvalserien playoff, hamnar de ett steg närmare allsvenskan. Och det var tio år sedan de låg där.

– Kontraktet för Hockeyettan är klart efter matchen i onsdags. Nu ligger vi trea i serien och det var tjo och tjim i omklädningsrummet efter det, säger Dan Gustavsson, ordförande i Halmstad Hammers hockey.

Bortamatch mot Kristianstad

Hur laddar ni inför Playoff på söndag?

– Vi käkar taggtråd varje dag och vinner vi mot serieettan Kristianstad, och Nybro inte tar mer än en poäng från Tyringe, är Halmstad Hammers klara för Playoff, säger han.

Hur är stämningen inför matchen?

– Det känns att de har bevisat för sig själva att vi kan bättre än vad vi gjort under säsongen, säger Dan Gustavsson.

Vad har hänt?

– Det viktigaste är att man inte får för djupa svackor under spelets gång. Framför allt under match. Det har varit för stor skillnad mellan lägsta och högsta nivån. Och lägstanivån har varit för låg vissa tider. Men nu har den skillnaden krymt, säger han.

Lång väg till Allsvenskan

Och kanske det räcker för playoff. Men det är lång väg kvar till allsvenskan. Först måste de vinna sex playoffmatcher. Och allt som allt måste de vinna 17 matcher för att nå allsvenskan.

– Vi är ju en underdog. Men i idrott är allt möjligt. Att våga vinna istället för att förlora, säger Dan Gustavsson.

Tio år sedan sist

Ja och det möjliga har varit möjligt. För drygt tio år sedan, den femtonde november 2005, gick det då allsvenska laget Halmstad Hammers i konkurs på grund av skatteskulder.

Och tre dagar senare beslutade Svenska Ishockeyförbundets styrelse att lagets matcher i allsvenskan skulle strykas. Spelarna fick dispens att söka sig till andra klubbar och laget splittrades.

Tror på sitt lag

Men Dan Gustavsson tror på sitt lag som det ser ut idag.

– De är ett jämt lag med många väldigt duktiga hockeyspelare som gör sitt jobb. Och nu i sista matcherna har det tänt till, säger han.

Och hur är spelarna?

– Som jag sa är det ett jämnt lag med många bra spelare. Och alla i förstafemman är väldigt bra. Vi har tre där som bildar en väldigt stark kedja. Oskar Norlöv, Anton Östman och Joakim Persson. De har bra harmoni när de spelar, säger Dan Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.