Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Livet kommer bli svårare och dyrare till följd av klimatförändringar”, säger Chris Harto, analytiker på Consumer reports. Hör honom förklara i klippet. Foto: SVT

Barn kan få betala miljoner extra för klimatförändringen

Uppdaterad
Publicerad

Boende, energi och mat är bara tre saker som kan komma att bli betydligt dyrare i framtiden. Enligt en ny rapport kommer amerikanska barn, födda i dag, att få ökade kostnader under sin levnad på drygt fem miljoner kronor – med klimatförändringar i nuvarande takt.

– Livet kommer bli svårare och dyrare, säger Chris Harto, analytiker på konsumentguiden Consumer reports, som beställt undersökningen.

Extremväder som orsakar skador på byggnader och infrastruktur är en faktor som ökar kostnaderna. Bland annat väntas det resultera i höjda skatter och dyrare försäkringar, enligt rapporten.

I branscher som sysslar med utomhusarbete beräknas även möjligheten för inkomster att minska beroende på vädret.

Så kan klimatförändringarna påverka din mat

Maten blir dyrare

Enligt prognosen blir maten dyrare eftersom tillgången förväntas minska med nya väderförhållanden som riskerar att förstöra skördar.

Är inte det här svårt att mäta?

– Det är det. Men vi tror att vår siffra är i underkant. Vi har bara tittat på det största kategorierna med de största kostnaderna, säger Chris Harto.

I klippet berättar analytikern Chris Harto varför han tror klimatförändringar även kommer drabba ekonomin för svenskar hårt och vad han ser lösningen.

Fakta om studien

Studien utfördes av det globala konsultföretaget ICF på uppdrag av den icke-vinstdrivna konsumentguiden Consumer reports. Undersökningen tittar på hur förändringar i klimatet som leder till ökning av värme, vågor, torka, översvämningar kan påverka individen ekonomiskt (i USA). Resultatet visar på ökade levnadskostnader samtidigt som inkomster förväntas minska.

Kostnadsuträkningen och ökningen är en jämförelse med hur kostnaden varit om klimatet inte förändrats, utan att förutsättningarna varit detsamma som 1995 och plus/minus tio år (1986-2005).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så kan klimatförändringarna påverka din mat

Mer i ämnet