Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inte kött och ris utan köttris. Så här tillverkas det forskarna tror kan bli framtidens klimatsmarta proteinkälla. Foto: Yonsei University / Reuters

Så smakar labbodlat köttris

Publicerad

Forskare i Sydkorea har odlat kött i riskorn. Resultatet är en rosafärgad risrätt med smak av nötkött.

– Det här är spännande. Vi behöver fler alternativ till kött, säger hållbarhetsforskaren Anne Charlotte Bunge.

Jordbruket står för ungefär en fjärdedel av de globala utsläppen, och en stor del av det kommer från just djurhållning.

– Om vi kan minska koldioxidavtrycket från djurhållning så tycker jag att det är bra, säger Jinkee Hong, en av forskarna bakom riset.

Framsteg

Ett användningsområde för den nya produkten kan enligt forskarna vara som mathjälp i svältkatastrofer.

– På platser där man inte får i sig så mycket näringsriktig kost skulle sådana här produkter som är hyfsat billiga kunna vara ett alternativ, säger Anne Charlotte Bunge, doktorand i hållbarhetsvetenskap på Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet.

”Går lika bra med linsgryta”

I Sverige har vi enligt Bunge inte behov av proteinberikat ris. Vi har redan tillgång till flera ickeanimaliska proteinkällor.

– Baljväxter är svaret på allt, vi behöver inte labba fram någonting nytt. Linsgryta, hummus och falafel har stor andel fullvärdigt protein, säger Anne Charlotte Bunge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet