Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska du äta för att minska risken att dö i förtid, enligt ny forskning. Foto: SVT / Storyblocks

Så kan klimatvänlig kost förlänga livet

Publicerad

Klimatsmart mat gynnar inte bara planeten – den kan även minska risken att dö i förtid med hela 30 procent. Det enligt ny forskning som för första gången lyckats beräkna effekten som en så kallad planetär hälsodiet har på livslängden.

– Så vi skulle vinna många friska levnadsår om befolkningen ställde om på det här sättet, säger Liselotte Schäfer Elinder som är professor i folkhälsovetenskap på Karolinska institutet.

Se vad den planetära dieten innebär i videon ovan.

Framsteg

Minskad risk för stora folksjukdomar

Studien är gjord vid Harvard-universitetet i USA och bygger på tidigare insamlad data om matvanor och hälsa hos över 200 000 amerikaner, som följts i uppemot 30 år.

Forskarna har sedan tagit fram ett slags poängsystem för hur hållbara och hälsosamma olika matvanor bedöms vara. Ju högre poäng, desto mer liknar ens matvanor den planetära hälsodieten. Och det visade sig att de studiedeltagare som åt mest i linje med den här dieten också hade avsevärt lägre risk att drabbas av sjukdomar som cancer, hjärtkärl- och lungsjukdom.

– Vi behöver verkligen tänka på det här för att skydda vår egen hälsa, säger Liselotte Schäfer Elinder.

Hälsa och miljö hänger samman

Utöver hälsofördelarna så skulle det även leda till stora förbättringar för miljön om fler ändrade sina kostvanor, konstaterar Liselotte Schäfer Elinder.

– Vi skulle få minskade växthusgasutsläpp och minskad övergödning, vattenförbrukning och markanvändning. Då skulle vi kunna använda marken för att plantera skog som i sin tur tar upp växthusgaser. Så det hänger väldigt mycket ihop.

Svenska kostråden avviker – än så länge

Hur mycket liknar de svenska kostråden den planetära hälsodieten?

– De avviker ganska mycket i nuläget, men de nordiska näringsrekommendationerna har gått i samma riktning som studien och blivit mer växt- och mindre animaliebaserade.

– Det kommer ta ett tag att ändra befolkningens kostvanor, men det är ingen tvekan om att vi måste gå i den riktningen, säger Liselotte Schäfer Elinder.

Livsmedelsverket håller just nu på uppdaterar de svenska kostråden. Nya råd väntas till hösten.

Begreppet ”planetär hälsodiet”

Uttrycket ”planetär hälsodiet” myntades 2019 av den så kallade Eat-Lancet-kommissionen, som tog fram ett forskningsbaserat förlag på hur våra matvanor bör ändras för att vi ska kunna föda världens växande befolkning på ett hållbart sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet