I juni förra året hittades en man i 65-årsåldern död i sin bostad i Derome i Varbergs kommun. Foto: SVT

Nu väcks talan mot de minderåriga pojkarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu väcks talan mot de två minderåriga pojkar som misstänks för mordet på en 65-årig man i Varberg förra året. Men även om domstolen kommer fram till att de begått brottet kan de inte straffas. – Det är viktigt att det klaras upp så anhöriga får veta vem som begått brottet, säger åklagare Klas Lundgren.

Det var i juni förra året som en man i 65-årsåldern hittades död i sin bostad i Derome i Varbergs kommun.

Två minderåriga pojkar kunde ringas in av polisen och med hjälp av teknisk bevisning har man kunnat knyta dem till platsen.

Deromemordet

– Utredningen har bedrivits som en vanlig mordutredning med den enda skillnaden att de misstänkta inte varit häktade utan socialförvaltningen har sett till att pojkarna vistats på säker plats, säger Cecilia Bergstén chef för grova brott i Halland i en kommentar.

Nu väcks så kallad bevistalan mot de två pojkarna. Och i den hävdas det att de båda pojkarna brukat mycket grovt våld mot 65-åringen med kniv och andra tillhyggen.

– Man kan inte döma ut några straff på någon som inte är straffmyndig. Men domstolen ska avgöra om de begått brottet eller inte, säger åklagare Klas Lundgren.

Kan inte straffas

Pojkarna har under utredningens gång erkänt att de varit på mordplatsen, men förnekar det dödliga våldet och skyller på varandra.

– Därför är det viktigt att slå fast vem som gjort det, eller om de gjort det tillsammans, säger Klas Lundgren.

Även om domstolen kommer fram till att pojkarna är skyldiga får de inget straff.

– Det är socialnämnden som bestämmer vilka insatser som ska sättas in. Det har varken domstolen eller åklagare något inflytande över, säger Klas Lundgren som ändå tycker att det är viktigt att domstolen kommer fram till en slutsats:

– Det är viktigt att det klaras upp så anhöriga får veta vem som begått brottet, säger han.

Pojkarna var vid tillfället på rymmen från ett familjehem, som de placerats på av Göteborgs kommun. De är också misstänkta för grov stöld eftersom de gjort inbrott i 65-åringens hus och där stulit bland annat pengar och smycken, och försökt stjäla en bil.

Förhandlingen i Varbergs tingsrätt startar 23 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deromemordet

Mer i ämnet