Foto: SVT

Ny avfallshantering klubbad i kommunstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Grannar protesterar mot planerna att bygga en omlastningsstation av avfall i Gödastorp. Men igår gav kommunstyrelsen i Falkenberg grönt ljus till planavtalet.

Som SVT Nyheter Halland tidigare berättat vill det kommunala bolaget Vivab bygga en ny anläggning för omlastning av avfall i Gödastorp, i Falkenbergs kommun. Prognosen är att 40.000 ton hushållsavfall från Varberg och Falkenberg kan komma att hanteras där varje år.

Det brännbara avfallet körs vidare till Halmstad men åtminstone delar av matavfallet kan komma att tas hand om på den befintliga biogasanläggningen på samma plats.

– Om vi får ett lokalt omhändertagande av matavfall är det positivt, säger Ingemar Johansson (C),  miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande och även initiativtagare till den befintliga biogasanläggningen.

”Tar all oro på allvar”

Kommunstyrelsens besked innebär att anläggningen i Gödastorp är ett steg närmare att förverkligas. Men frågan ska även behandlas i kommunfullmäktige.

Grannar har uttryckt oro för vad den planerade anläggningen kan medföra. Exempelvis ökad trafik, lukt och skadedjur. Men Ingemar Johansson tror inte att en omlastningsstation i Gödastorp ska skapa allt för stora bekymmer.

– Men vi tar all oro på allvar. Det har varit klagomål på den nuvarande anläggningen i Torsholm, men den är inte byggd för det här ändamålet, säger Ingemar Johansson.

Vivab har i nuläget tillstånd att vara kvar i Torsholm fram till 31 december 2019. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.