Foto: SVT

Planer för avfallshantering väcker protester

Uppdaterad
Publicerad

Prognosen är att 40.000 ton hushållsavfall kommer hanteras varje år i Varberg och Falkenberg. Men frågan är var sopbilarna ska ta vägen. Vivab vill bygga en ny anläggning i Gödastorp men liksom tidigare förslag har planerna stött på patrull.

I anslutning till den tilltänkta platsen i Gödastorp driver Falkenbergs biogas en biogasanläggning. Tanken är att verksamheterna ska kunna ha nytta av varandra.

– Jag förstår att de vill ha de nära. Men det kommer bli mycket mer trafik och Vivab kan inte garantera att det är lukt eller skadedjursfritt, säger Veronica Gerhardsson, som både bor och har företag i området.

Totalt sett räknar Vivab med att det till och från anläggningen kommer passera omkring 40 lastbilar per dag.

Svårt att hitta plats

Det kommunala bolaget har ansvar för avfallshanteringen i både Falkenberg och Varberg. Idag går sopbilarna till Åkericentralen i Falkenberg. Där lastas soporna om och det brännbara körs i stora containrar till Halmstad och matavfallet blir till biogas i Jönköping. Omlastningen av hushållsavfall på Åkericentralen fick sin start genom ett ”tillfälligt” godkännande i en månad – oktober 2013 – i väntan på klartecken på annan plats.

Grannar protesterar

Grannar till Åkericentralen har protesterat sedan dess med klagomål om lukt, skadedjur och oro för sjunkande bostadspriser i området. Trots att miljö- och hälsonämnden i Falkenberg ville få ett slut senast i mars i år, har länsstyrelsen nu beviljat fortsatt verksamhet till 31 december 2019. Det beslutet har förutom grannar även Vivab överklagat. De vill vara kvar till 30 september 2020.

– Om allting löper på är det realistiskt att tro att vi har en färdig anläggning i Gödastorp innan tiden har gått ut. Men vi vet att sådana här ärende kan ta tid, säger Elisabeth Andersson, avfallsplanerare på Vivab.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Falkenberg anser att Boverkets riktlinjer från 1995  bör gälla  för verksamheten. Det vill säga ett avstånd på 500 meter till närmaste bostad. Veronica Gerhardsson bor cirka 350 meter från den tilltänkta anläggningen. Hon driver även företaget Gödastorps Grönt som ligger alldeles i närheten.

–  Blir det inte lukt eller skadedjursfritt så måste vi avveckla verksamheten, det finns ingen möjlighet att flytta den. Men vi får nog bo kvar. Jag har inte lust att flytta och det blir kanske inte så lätt att sälja bostaden heller, säger Veronica Gerhardsson.

Platser som är aktuella enligt Vivab

• Falkenberg, Gödastorp, intill biogasanläggningen (ses som huvudalternativ)

• Falkenberg, Smedjeholmen, intill avloppsreningsverket

• Varberg, Getterön, intill avloppsreningsverket, värmeverket och återvinningscentralen

• Varberg, Himle

Närhet till E6:an och minimal omgivningspåverkan är avgörande faktorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.