Att grusplanen vid Veingeskolan i Laholm ska bli konstgräsplan är beslutat sedan förra året. Vad granulatet, alltså de små kulorna i konstgräset, ska bestå av har däremot debatterats. Valet har stått mellan granulat av gummi från återanvända bildäck eller naturmaterial av kork, kokos eller barr.
Under onsdagen beslutade kultur- och utvecklingsnämnden att använda SBR, bildäcksgummi. Nämndens ordförande Cecilia Roos (M) vittnar om ett svårt beslut.
– Det var en livlig debatt och alla var överens om att det var ett val mellan pest och kolera. Men utifrån den kunskap vi samlat på oss fick det bli så här.
Ska funka även i kyla
Hon tycker att materialet är bra ur ett folkhälsoperspektiv.
– Nu kan barnen och ungdomarna röra på sig över hela året. Vad jag har förstått är det här det enda som man kan spela på när marken fryser, säger hon och tillägger att en sådan plan också skulle göra området attraktivare att bo i.
Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget förslag. Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet ville hellre använda naturmaterial.
Effekter av gummigifter okända
Södra Hallands naturskyddsförening missnöjer sig också över beslutet.
– Det är sorgligt, säger ordförande Kerstin Seger.
Föreningen har tidigare kritiserat att mycket granulat försvinner.
– Man hoppas att de har koll på vart dräneringsvattnet tar vägen. Mycket av granulatet försvinner också i spelarnas kläder. Vi vet inte hur gifter från bildäck påverkar oss, säger Kerstin Seger.
Cecilia Roos anser att planens tillgänglighet året om väger över som argument.
– Och så är det detta som Fotbollförbundet och fotbollsföreningarna förespråkar.
När planen ska stå klar är ännu inte bestämt.