Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny studie visar att tyngdtäcke kan vara ett hjälpmedel för barn med adhd som sover oroligt. Hör projektledaren Ingrid Larsson berätta mer om studien i klippet. Foto: Jenny Olsson/SVT

Ny studie från Högskolan i Halmstad: Tyngdtäcke hjälper barn med adhd komma till ro

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie som gjorts på Högskolan i Halmstad visar att tyngdtäcken kan vara ett effektivt hjälpmedel under natten för barn med adhd och sömnproblem.

– Vissa föräldrar har sagt att det har förändrat deras liv, säger Ingrid Larsson, docent i omvårdnad och projektledare för studien.

Ett tyngdtäcke innehåller någon form av extra tyngd, som exempelvis kedjor eller kulor i stället för traditionell dun- eller syntetfyllning.

Hösten 2021 slutade Region Halland att föreskriva tyngdtäcken som hjälpmedel mot oro och sömnbesvär. Anledningen var brist på forskning enligt MTP-rådets (Medicintekniska produktrådet) bedömning.

Sover längre på natten

En ny studie som gjorts på Högskolan i Halmstad visar nu att de tunga täckena kan hjälpa barn med adhd som har svårt att sova.

I vissa fall skulle ett tyngdtäcke kunna vara ett alternativ till mediciner mot sömnproblem, menar Ingrid Larsson.

– Resultatet visar att barn som använder tyngdtäcken sover längre tid på natten och har färre uppvaknanden, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils Carlsson hade sömnproblem för sin adhd. Nu sover han gott med tyngdtäcke. Möt honom i klippet. Foto: Casper Sewerin

Så genomfördes studien

94 barn mellan sex och 13 år fick sova med ett tyngdtäcke eller ett kontrolltäcke under fyra veckor. Därefter bytte de täcke och använde det andra täcket i ytterligare fyra veckor.

Till sist fick barnen använda det täcke som de kände att de sov bäst med i ytterligare åtta veckor. Cirka 80 procent valde då att sova med tyngdtäcket.

Därefter gjordes mätningar vid fyra tillfällen under studiens gång och intervjuer genomfördes med 26 barn och 24 föräldrar.

ADHD

Adhd är en funktionsnedsättning som innebär att man har svårt att koncentrera sig.

Det kan också innebära att man har svårt att sitta stilla och att hejda impulser.

Det varierar hur stora problem olika personer med adhd har. Det finns hjälp för att få vardagen att fungera.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.