Foto: TT

Ny utbildning ska locka vuxna med lantbruksdrömmar

Uppdaterad
Publicerad

Efter påtryckningar från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i Halland startar nu en grundläggande utbildning för vuxna hallänningar som vill sadla om till att syssla med lantbruk. En sådan utbildning har inte funnits på många år.

– Avsaknaden av lantbruksutbildning för vuxna har bidragit till att lantbruksföretagen inte kunnat få tag i den utbildade arbetskraft man har behov av, säger Peter Andersson, ledamot i LRF:s regionstyrelse.

Öppnar flera dörrar

Utbildningen arrangeras av Munkagårdsgymnasiet i Tvååker från och med augusti månad. Den betalas av de halländska kommunerna men drivs av Vuxenutbildningen i Varberg. Den är 40 veckor lång och ger både teoretiska och praktiska kunskaper inom djur, maskin, växtodling och ekonomi. Det ingår även 14 veckors arbetsplatsförlagd praktik.

Enligt LRF kommer det här innebära att en rad dörrar öppnas för vuxna med lantbruksintresse.

Behövs uppfödare och odlare

– Det krävs minst tio veckors jordbruksutbildning för att få det startstöd som Jordbruksverket ger till personer under 40 år som vill starta eller ta över jordbruksföretag. Att vi har saknat utbildningen har bidragit till att det startats färre nya lantbruksföretag och att färre unga kommit in i branschen, konstaterar Peter Andersson.

LRF konstaterar att det behövs många nyanställningar i branschen de närmsta åren. Inom livsmedelskedjan behöver nästan 3000 personer rekryteras fram till 2025 på grund av exempelvis pensionsavgångar. Allra störst är behovet inom jordbruket, där 600 personer behöver rekryteras. Det gäller främst uppfödare och skötare av lantbruksdjur men även odlare av jordbruksväxter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.