Parkeringen på Lilla Torg. Foto: SVT

Nya förslag på höjda parkeringsavgifter i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Parkeringavgifterna och taxorna i Halmstad kommun kan komma att höjas från och med första april 2020. Teknik- och fritidsnämnden har beslutat att lämna nya förslag till kommunfullmäktige.

Det är andra gången på ett år som nämnden behandlar frågan. Tidigare har förslaget återremitterats för att utredas ytterligare.

– Vi vill skapa bättre tillgänglighet och rotation på parkeringsplatserna. Idag är genomsnittstiden för parkering för hög i centrumkärnan. Med högre avgift nära centrum ökar vi omsättningen på parkeringsplatserna och gör centrum tillgängligt för fler besökare. Tanken är att boende och anställda parkerar lite längre bort från centrumkärnan så att besökare och kunder som vill göra snabbare ärenden har möjlighet att parkera mer centralt, säger Håkan Björklund (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

Fler bilar i parkeringshusen

De nuvarande parkeringstaxorna i Halmstad är indelade i tre zoner (röd, blå och gul) och så har det varit sedan 2010. I röd zon kostar det 12 kr/timme att parkera. I blå zon är det 6 kr/timmen och i gul zon 3 kr/timmen.

I det nya förslaget föreslås höjningar av timtaxan i samtliga zoner. I röd zon ska det istället kosta 16 kr/timmen, i blå zon 8 kr/timmen och i gul zon 4 kr/timmen.

Parkeringshuset Svartmunken öppnade julveckan 2018. Foto: SVT

Teknik- och fritidsnämnden vill se fler bilar i parkeringshusen Svartmunken och Torggaraget. Där föreslås att parkeringstaxan förbli oförändrad.

Ingen p-skiva

Samtliga partier finns respresenterade i nämnden och alla var överens om beslutet. Det fann dock några undantag gällande vissa frågor. Kristdemokraterna har sedan tidigare drivit frågan om att införa p-skiva – något som inte vann bifall i nämnden.

Frågan tas upp i fullmäktige längre fram i höst och ett beslut kommer troligtvis i november.

– Jag hoppas det sker så skyndsamt som möjligt så att vi hinner ändra skyltningen, säger Håkan Björklund (C).

Hur tror du reaktionen blir från lokalborna om det här går igenom?

– Oavsett vilka förändringar man gör får man reaktioner. En kan ju vara att folk säger att man inte kommer vilja köra in till stan. Men det kan ju bero på att det är fullt på parkeringarna. På sikt tror jag det här gynnar möjligheterna att komma in i city, svarar Håkan Björklund (C).

Teknik- och fritidsnämndens förslag

  • en höjning av p-avgift från 12 till 16 kronor i röd zon
  • en höjning av p-avgift från 6 till 8 kronor i blå zon
  • en höjning av p-avgift från 3 till 4 kronor i gul zon
  • en höjning av månadstaxan från 300 till 500 kronor på vissa parkeringar på kvartersmark i den blå zonen
  • en höjning av månadstaxan från 250 till 350 kronor på vissa parkeringar på kvartersmark i den gula zonen
  • en höjning av avgifterna för felparkeringar
  • att avgiften för boendeparkering höjs från 150 kronor till 250 kronor
  • att övriga parkeringsavgifter i parkeringshus och markparkering på kvartersmark höjs
  • att utöka tiden för parkeringsavgifter i röd zon på vardagskvällar mellan klockan 18 och 20 samt på lördagar mellan klockan 12 och 16
  • att införa en maxtid på 4 timmar på laddplatser för elbilar
  • att teknik- och fritidsförvaltningen återkommer till nämnden ett år efter de nya taxornas införande och beskriver hur detta har påverkat styrningen av parkeringen

Källa: Halmstad kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.