I Halmstad kan p-avgiften höjas med 67 procent

Publicerad

I Halmstads kommun föreslås priserna höjas till som dyrast 20 kronor i timmen. Men nämnden vill utreda det ännu mer.
– Vi behöver titta över taxorna, säger nämndsordförande Håkan Björklund (C).

Teknik- och fritidsförvaltningens tjänstemän gav till förslag om att höja taxorna i Halmstads zonsystem. Från tre, sex och tolv kronor i timmen, till fem, tio och 20 kronor i timmen. En höjning med hela 67 procent.

– Vi vill ha en bättre styrning av trafiken i stan, till exempel att fler ska ställa sig i p-husen och inte på gatorna. Då måste vi titta på taxorna och zonindelningarna, säger Håkan Björklund (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

Utreds ytterligare

Men förslaget har återremitterats och ska utredas ytterligare.

– Vill vill ha en bättre konsekvensbeskrivning och se vilka effekter det kan få på sikt. Det handlar bland annat om att lyssna på aktörer i centrum, säger Håkan Björklund.

När kan det bli tal om något beslut?

– Jag vet inte när det tas upp, men kanske i september. Det ska inte ta flera år att fatta beslut, men det är viktigt att allt blir rätt och att det inte tas några förhastade beslut, säger han.

SVT rapporterade · Gratis parkering – bra eller dåligt?

13.55
Under juli, augusti och september kommer P-skiva att testas i ett parkeringshus i Falkenbergs centrum. Tycker du att skattepengar ska gå åt gratis parkering?
14.06
De som kör bil får själva betala!
15.31
Nej! Tycker inte skattepengarna ska gå till gratis parkering. Fler kommer säkert ta bilen också. Ett steg i fel riktning!
15.32
Kommunen kommer att förlora 4 mkr per år i minskade intäkter som tas från vård, omsorg och skola. Finns mycket viktigare saker än gratis parkering
16.04
Ska Falkenbergs innerstad överleva konkurrensen mot Varberg, kungsmässan och Hallarna som alla har gratis parkering måste detta göras. Bra förslag!
16.59
Bästa som hänt på länge i Falkenberg
18.56
Hur länge är det tänkt att man skall få stå på Kronan med P-skivan? Två timmar eller hela dagen?
Två timmar.
19.39
Det behöver vara gratis. Varför sks parkering kosta pengar medans det är gratis att köra?
19.49
Varför ska bilister betala mer för vård och omsorg än andra ?
19.50
Så undrar jag om frågeställningen. Det är väl inga skattepengar som går till gratis parkering. I Varberg är det gratis parkering, alltså inga skattepengar har då hellet tagits för "betslning". Skattepengar har ju redan i första skedet "norpats" ur invånarnas plånböcker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer