Brukschef Håkan Naij är mycket positiv till satsningen på biokompositmaterial på Stora Enso i Hylte. Foto: SVT

Nya jobb när företag miljonsatsar i Hyltebruk

Uppdaterad
Publicerad

Satsningen i Hyltebruk handlar om 115 miljoner kronor och kommer skapa en maskinpark för biokompositgranulat. Det är ett miljövänligare alternativ till plast vilket kommer att innebära 20 nya heltidstjänster i Hylte.

– Det är fantastiskt kul att vårt pilotprojekt har gett frukt. Detta ger hopp om framtiden, säger Håkan Naij, brukschef Stora Enso i Hylte.

”Ska ersätta en stor del av all plast”

I genomsnitt kommer biokompostiten bestå av hälften plast och hälften träfibrer. Det blir ett material som kan ersätta en stor del av all plast. Stora Enso bedömmer att materialet har en framtid och Hyltebruk ska därför producera 15 000 ton biokompositgranulat per år.

– I Hylte fanns tillgänglig infrastruktur för en sådan satsning. Biokomosit är ett intressant område som kommer att växa. Det kan handla om alla produkter som kan formsprutas, säger Håkan Naij.

Satsningen innebär 20 heltidstjänster när produktionen är i gång. Det kommer att ske ca 2-3 år efter uppstarten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.