Nu införs lokala rekommendationer om munskydd i Halland. Foto: Magnus Andersson/TT

Nya råd om munskydd i Halland – rekommenderas på arbetsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför Region Halland utökade råd om munskydd i situationer där nära kontakt inte kan undvikas. Smittspridningen i Halland har enligt regionen nu fått en oroande ökning.

Enligt smittskyddsläkaren är orsaken till den ökade smittspridningen att inte alla följer rekommendationer som gäller.

– Vi vet att smitta sprids när personer träffas och då träffas med för dåligt avstånd till varandra, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo, i ett pressmeddelande.

Coronapandemin

Som ett komplement till Folkhälsomyndighetens nationella råd inför Smittskydd Halland tillfälliga lokala rekommendationer kring munskydd som gäller personer födda före 2004.

Gäller inte i skolor

Regionen menar att det kan vara aktuellt att använda munskydd på arbetsplatser där det förekommer nära kontakter inomhus under en längre tid. Ett annat exempel är resor i kollektivtrafiken oavsett tidpunkt. Däremot gäller inte rekommendationen i förskola eller i klassrummen i grund- eller gymnasieskola, något som kritiseras av Lärarnas Riksförbund Halland.

Smittskyddsläkaren understryker att munskydd inte ersätter vikten av att följa andra rekommendationer.

– Avstånd är fortfarande det mest effektiva sätten att undvika smittspridning, säger Maria Ryberg Mo.

Här är munskyddsråden i Halland

Från och med den 26 februari rekommenderas engångsmunskydd i situationer där nära kontakt med andra personer inomhus under längre tid inte kan undvikas.

Exempel på situationer:

  • På arbetsplatser där distansarbete inte är möjligt och där det, trots vidtagna åtgärder för att förhindra trängsel, förekommer nära kontakter under längre tid inomhus.
  • I kollektivtrafiken vid trängsel oavsett tidpunkt. Resor med kollektivtrafik som inte är nödvändiga ska även fortsatt alltid undvikas, särskilt om det är trångt.

Rekommendationen gäller personer födda 2004 och tidigare, men omfattar inte förskola eller i klassrummen i grund- eller gymnasieskola.

Sedan den 20 januari gäller rekommendation om munskydd vid besök i vården i Halland. Även här gäller råden personer födda 2004 och tidigare.

Källa: Region Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet