Barnläkaren Josefine Roswall har en mission: Att Halland ska visa vägen för hur man minskar barnfetman. Foto: SVT/Region Halland

Nya tag för att motverka barnfetma

Publicerad

Barnfetma är ett stort problem i Sverige. Nu vill forskare i Halland satsa ännu mer på samverkan för att minska riskerna för barnens fortsatta hälsoliv.

– Jag har en dröm om att Halland ska gå före i Sverige, säger Josefine Roswall, barnläkare som också forskar inom barnfetma.

Sedan mitten av 90-talet har barnfetma varit ett stort problem. Ungefär lika länge har Josefine Roswall arbetat med att förebygga det, och menar att det finns ett djupt intresse i frågan. Barnfetma är något som kan leda till stora hälsokonsekvenser på lång sikt.

– För många barn börjar själva viktresan redan i förskoleålder, det vanliga är att man ser revbenen på en femåring, säger Josefine Roswall.

Hon ingår i ett forskningsprojekt där de följer en grupp barn födda år 2008, för att undersöka vad som orsakar viktuppgång från tidig ålder. Vuxnas övervikt avgörs av BMI, medan man för barn använder sig av så kallade tillväxtkurvor. Det kan vara svårt att avgöra vad som är normal viktuppgång eftersom barn växer hela tiden.

– Om man agerar med barn är chansen stor att man kan åtgärda viktproblemen. Ju yngre barnen är desto mindre förändringar behövs, säger Josefine Roswall.

Vill få barn i rörelse

I Kungsbacka har man haft en koordinator på kommunen som jobbar med aktiviteter tillsammans med föreningar. Syftet är att få överviktiga barn i rörelse tillsammans med andra barn i samma situation.

– Många barn har trösklar till detta, men om vi kan få igång den här gruppen kan vi göra mycket för framtidens hälsa, säger Josefine Roswall.

En liknande satsning prövas nu i Laholm, och Josefine Roswall hoppas att det kommer sprida sig till alla Hallands kommuner. Hon tror att det är viktigt att det blir en kommunal angelägenhet att jobba koordinerat med den här problematiken.

– Jag brukar skoja och säga att undervikt är ett samhälleligt problem, men övervikt är individens fel och problem, säger Josefine Roswall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.