Lilli Istenes, ombudsman på IF Metall Halmstad, ser att det tycks bli vanligare att nyanlända utnyttjas inom industribranschen. Foto: SVT

IF Metall Halmstad: nyanlända utnyttjas inom industribranschen

Uppdaterad
Publicerad

Det tycks bli vanligare att nyanlända utnyttjas inom industribranschen. Det har fackförbundet IF Metall Halmstad märkt av då de på senare tid tagit emot många nya ärenden.

Framför allt handlar det om personer som är anställda via bemanningsbolag. IF Metall menar att nyanlända lätt blir lurade eftersom många inte har kunskap om vilka regler och lagar som gäller på den svenska arbetsmarknaden.

LÄS MER: Jay jobbade mer än 200 timmars övertid

På IF Metall Halmstad har man den senaste tiden fått in minst 12 fall där anställda på bemanningsbolaget Palm och Partners tycker sig haft oschyssta arbetsvillkor när de arbetat på metallgjuteriet Ages i Unnaryd. 

Vågar inte säga nej

Bland annat handlar det om många timmars övertid som de anställda inte vågat säga nej till och som de ibland inte fått ersättning för. Flera av de anställda har enligt fackförbundet även missat sin dygnsvila.

– Man kan ha missat ett fall eller nåt sånt och man rättar till det, men man ser ändå ett mönster att det sker gång på gång, säger Lilli Istenes, ombudsman på IF Metall Halmstad.

Palm och Partners slår ifrån sig kritiken och menar att de i enstaka fall har gjort fel med ersättning men att det inte är ett generellt problem företaget har. 

– Om medarbetare arbetar övertid utan att få den godkänd så är det vårt ansvar men utanför vår kontroll, säger Johnny Gunnarsson, vd för Palm och Partners. 

En säkerhetsrisk

Gjuteriet Ages säger att arbetsgivaransvaret för medarbetarna ligger på bemanningsbolaget Palm och Partners som de hyrt tjänsten från.

”Det är ett brott mot kollektivavtalet som är tecknat mellan Palm & Partners  och IF Metall”, skriver företagets verkställande direktör Tobias Espmark i ett mejl till SVT Nyheter Halland men avböjer i övrigt en intervju.

Facket menar dock att även Ages har ett ansvar för situationen. De anser att övertiden handlar om arbetsmiljön på företaget där de anställda utför arbetet.

– Det är deras skyldighet där för samtliga anställda, inte bara för de egna anställda utan även för de inhyrda. Det är de som begär övertid och då är det en säkerhetsrisk, till exempel när man jobbar dubbla skift. Och det är ju inte för den enskilda personen utan även för arbetskamraterna runt omkring, säger Lilli Istenes. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.