Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christofer Bergenblock (C) är kritisk till förslaget som han menar kommer drabba de Halländska företagarna. Foto: SVT/Ella Persson

Nytt förslag om lönekrav för arbetskraftsinvandring – Centerpartiet kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Halländske riksdagsledamoten Christofer Bergenblock (C) riktar skarp kritik mot förslaget om att höja lönegolvet för arbetskraftsinvandrare. Han ser stora risker med förslaget som han menar kommer slå hårt mot halländska företagare.

Om det nya förslaget från regeringens särskilda utredare går igenom kommer lönegolvet, för de som tar sig från länder utanför EU till Sverige för att jobba, hamna på 34 200 kronor. De kommer då tjäna mer än vad hälften av de svenska arbetstagarna gör idag.

Redan i höstas fattade riksdagen ett beslut om en höjning av lönegolvet från 13 000 kronor i månaden till 27 360 för arbetskraftsinvandrare från tredje land.

Ett viktigt steg

Migrationsministern Maria Malmer Stenergard, (M), menar att Sverige ska vara ett attraktivt land för högkvalificerad arbetskraft

– Det här är ett viktigt steg i arbetet med att skärpa villkoren för lågkvalificerad arbetskraftsinvandring och samtidigt underlätta och förbättra reglerna för högkvalificerad arbetskraftsinvandring, säger hon i ett pressmeddelande.

Utredaren föreslår också att till exempel bärplockare inte ska ha möjlighet till arbetstillstånd, utöver säsongsarbete.

Andra yrkesgrupper föreslås av utredningen få vissa lättnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) om varför regeringen vill se en skärpt lagstiftning för arbetskraftsinvandring. Foto: Håkan Claesson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.