Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför vill utredarna skärpa regleringen kring preskriberingstider? Se särskild utredare Mari Heidenborg berätta i klippet. Foto: TT/SVT

Nytt förslag till lagändring: Ta bort preskriptionstider för grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli svårare att undkomma straff för den som begått ett brott. Det föreslår den särskilda utredning, som vill ändra eller helt ta bort preskriptionstider för grova brott.

Utredningen har gjorts på beställning av regeringen och förslaget till regeringen innebär bland annat att det ska bli omöjligt att undvika fängelsestraff.

Se regeringens särskilda utredare Mari Heidenborg – i klippet berättar hon mer om hur man vill säkerställa att dömda inte kommer undan sina straff.

Föreslår lagändring 2023

Utredningen föreslår att ändringarna ska träda i kraft till årsskiftet 2023. Men innan regeringen fattar beslut ska utredningens förslag ut på remiss.

Moderaterna vill se hårdare regleringar

Även Moderaterna menar att regleringen av preskriptionstider behöver skärpas.

De vill däremot ta ett steg längre än utredningen och också göra det olagligt att försöka undvika fängelsestraff samt slopa preskriptionstiden helt för grova sexuallbrott, till skillnad från utredningen som föreslår att den ska förlängas.

– När det gäller grova sexualbrott blir den kränkning som brottsoffer drabbas av så otroligt allvarligt, så där måste lagstiftningen ställa sig på brottoffrens sida, säger M:s rättspolitiska talesperson Johan Forssell.

Justitieminister Morgan Johanssons (S) presstalesperson meddelar att ministern inte lämnar någon kommentar om utredingen till SVT innan lagrådsremiss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer