Svarthakad buskskvätta är en av de arter som nyligen börjat häcka i Sverige Foto: Leif JonassonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nytt klimat ger nya fåglar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan år 2000 har sex nya fågelarter börjat häcka i Sverige. Orsaken tros framförallt vara att våra vintrar blivit mildare.

Sveriges ornitologiska förening sammanställer årligen en lista över vilka fågelarter som häckar i landet. Och sedan millenieskiftet så har vi fått sex nya fågelarter.

Det handlar om toppskarv, svarthuvad mås, svarthakad buskskvätta, brandkronad kungsfågel, trädgårdsträdkrypare och ägretthäger. En starkt bidragande orsak tros vara ett förändrat klimat.

Brandkronad kungsfågel är en av de nya arterna. Foto: Leif Jonasson

– Klimatet har blivit varmare, och vi har fått betydligt mildare vintrar. Det här har lett till en högre överlevnad bland fåglarna. Och då har dom kunnat sprida sig, säger Anders Wirdheim ornitolog och tidigare redaktör för tidningen Vår fågelvärld.

Trivs i Halland

Fem av de sex nya arterna häckar i Halland. Extra bra verkar den svarthakade buskskvättan trivas vid den halländska kusten. Här har den sitt kärnområde.

– Vi har mellan 30-40 par i Halland i år.  Och då ska vi komma ihåg att för bara några år sedan så fanns den inte alls. Så det har gått snabbt, säger Anders Wirdheim.

Till vänster en toppskarv, till höger en storskarv. Foto: Anton Svendsen/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet