Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan kan du höra Daniel Ligné från Svenska Jägareförbundet berätta mer om hur de nya lagarna kommer påverka vildsvinsjakten. Foto: SVT/Privat

Nytt lagförslag ska få fart på den inhemska vildsvinsjakten

Uppdaterad
Publicerad

Speciellt utbildade jägare ska kunna sälja vildsvinskött direkt till konsument och övriga till detaljhandeln – det föreslår Livsmedelverket för att få fart på den inhemska vildsvinsjakten. Ett förslag som välkomnas av jägareförbundet.

– Vi har stridit för småskalig försäljning i 10 års tid, vi tror att det är nyckeln till en lyckad vildsvinsförvaltning att skjuta mer vildsvin, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Förslaget från Livsmedelsverket har varit uppe för diskussion tidigare och i en utredning som gjordes förra året föreslås det att jägarna ska kunna sälja 10 vuxna vildsvin per jägare och att två årsungar motsvarar ett vuxet vildsvin. I år fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att lägga fram underlag till beslut senast 15 mars 2021. 

– Det gör vi för att förenkla avsättningen för jägaren och eventuellt ha konsekvensen att öka avskjutningen, säger Arja Helena Kautto på Livsmedelsverket.

Gratis trikintester ska driva på jakten

Regeringen skjuter till 20 miljoner kronor per år för att jägare ska slippa betala för de trikintester som måste göras efter att man fällt ett vildsvin.

I klippet ovan kan du höra Daniel Ligné från Svenska Jägareförbundet berätta mer om hur de nya lagarna kommer påverka vildsvinsjakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer