Förutom att Bertil Ericsson gillar långkål så tycker han att buketterna är oerhört vackra. Foto: SVT

Odlaren: Jättebra år för grönkålen

Uppdaterad
Publicerad

Bertil Ericsson på Lilla Skee i Harplinge är nöjd med årets grönkålsskörd. Det blir gott om långkål på de halländska julborden.

– I år har det varit ett jättebra år med en kall hyfsat blöt vår, som gjorde att det växte långsamt. Och sedan har ju värmen kommit här på hösten. Ska jag klaga på något, som vi odlare alltid gör, så har det varit lite för lite regn i höst, säger Bertil Ericsson.

Balans i vädret

Ja, de som inte bedriver växthusodling är helt i händerna på väderleken. Och det gäller att det är balans.

– Lagom mycket sol och lagom mycket vatten och sedan tillför vi ju lite näring. Så växtbetingelserna är ju mycket beroende av vad han där uppe ger till oss, säger han.

Skörden i full gång

Just nu är grönkålsskörden i full gång. När vi hälsar på i Harplinge håller tre lantarbetare som bäst på med att plocka in och rensa grönkålen. Bertil Ericsson plockar upp en stor grönkålsbukett för att visa hur vacker den är.

– Kommer man ut en morgon när det är frost och solen är på väg upp och det glittrar utav den här vita frosten så är det ju oerhört vackert, säger han.

Och stoppar en bit i munnen.

Halländsk långkål

– Och sedan inte nog med att den är vacker utan den är ju jättegod att äta också, säger Bertil Ericsson.

Och vad står då på middagsbordet hos en grönkålsodlare? För Bertil Ericsson är det den traditionella halländska långkålen som gäller.

– Det är fortfarande det som jag tycker är bäst. Sedan har jag en andra favorit, som är lite svårare för gemene man. Och det är färsk grönkålssallad. Underbart gott, säger han.

Nya trender

Och det är han inte ensam om att tycka. För färsk grönkål är den nya trenden både bland dem som vill ha grönkålssallad på julbordet, och dem som sjunger nyttighetens lov i form av antioxidanter och vitaminer. Men trots det äter Bertil Ericsson inte grönkål året om.

– För mig som är gammal traditionsenlig svensk lantbrukare, så tycker jag att man ska äta det som årstiden bjuder på. Det gör ju också att maten blir mer spännande om man varierar sig över året, säger Bertil Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.