Kraven på lantbrukare blir fler och fler. Foto: SVT

Kraven på bönderna ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet regler för lantbrukare har ökat med 120 procent under de senaste 20 åren. Nu kräver bönderna en förenkling.

En granskning gjord av Sveriges lantbruksuniversitet, Hushållningssällskapet i Halland och Växa Sverige visar att antalet regler för lantbruksföretag har ökat från 274 till 604 stycken på 20 år.

Granskningen ingår i projektet ”Byråkratin i lantbruket belastar och kostar”, där lantbrukare också är med och registrerar tidsåtgång och kostnad för lagkraven.

Stressade lantbrukare

Magdalena Gustafsson driver tillsammans med sin man Magnus Hansagård utanför Laholm. De är bara två av många lantbrukare som känner av pressen.

– Det är väldigt många saker vi ska hålla koll på. Vi är inget stort företag, det är bara jag och min man, säger Magdalena Gustafsson.

Hon fortsätter:
– Det är självklart ett stressmoment. Varje gång det kommer en kontrollant får man lite ont i magen och tänker ”Är det något jag har gjort fel?”.

Fler tillstånd krävs

Det är en mängd tillstånd som krävs. Bönderna måste till exempel föra gödseljournaler som berättar om man tar emot eller lämnar bort gödsel, och i vilken mängd. Det ska finnas dokumentation om skadedjurbekämpning som specifikt berättar var du lagt ut råttfällor, inte bara att du gör det.

– Det är just detaljstyrningarna som inte har någon funktion, det kan jag fatta beslut om själv. Om jag har kon på vänster eller höger sida spelar ingen roll, avslutar Magdalena Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer