Kungen ser ut att återigen behöva göra elevern på Söndrumsskolan besvikna. Foto: SVT/TT

Kungens barnbarn ställer till det för Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

När kronprinsessan Victoria födde prins Oscar tvingades Kungen ställa in sitt Halmstadsbesök. Nu drabbas hallänningarna än en gång av att hans majestät får barnbarn.

 – Jag vill framföra mina varmaste gratulationer till prins Carl Philip och prinsessan Sofia till deras nyfödda son, säger landshövding Lena Sommestad. Samtidigt är det ett tråkigt besked att ge till dem som förberett sig för besöket på fredag men vi ser fram emot att elever och alla andra medverkande, säger landshövding Lena Sommestad.

Kung Carl XVI Gustaf skulle redan den tredje mars ha besökt Halmstad. Han skulle då besöka Söndrumsskolan, Sturegymnasiet och lärarutbildningen på högskolan tillsammans med gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S). Men besöket sköts upp till på fredag på grund av prins Oscars födelse. Och nu skjuts det alltså upp till den tredje juni.

– Vi ser fram emot att genomföra besöket i sin helhet då. Vi är väldigt tacksamma för alla skolor och eleverna som har förberett och gjort ett jättejobb och ser fram emot besöket i juni, säger Daniel Urso, pressekreterare på kungahuset.

Hur vanligt är det att kungen måste flytta fram samma besök två gånger?

– Det vet jag inte. Det enda jag kan säga nu är att besöket kommer genomföras i sin helhet den 3 juni.

900 kakor som Kungen skulle få

På Sturegymnasiet finns uppemot 900 kakor färdiga inför besöket som nu inte blir av.

– Vi har förberett på samma sätt som förra gången. Våra restaurangelever har bakat sju sorters kakor med kunglig touch. Totalt har det gjorts 900 kakor, säger Ulrika Krämer, rektor på Sturegymnasiet.

En del av kakorna kan frysas in och sparas till dess att kungen verkligen kommer. Men ett antal hundra av dem går inte att lagra tills dess. Vid det förra inställda besöket stod skolan med samma volym av kakor, men då gick de åt ändå.

– Vi gjorde så att vi öppnade upp vår restaurang så att alla på skolan fick komma och äta. Det blir väl samma sak den här gången. Kakorna tror jag inte blir svåra att avyttra, säger Ulrika Krämer.

Leo Gustafsson är en av eleverna som varit med och bakat inför kungabesöket.

– Det känns tråkigt, men har gått och varit förväntansfull i veckan. Men det här har ändå varit en lärdom på vägen. Vi har lärt oss nya grejer, säger han.

På skolan skulle kungen också få se en förkortad teaterföreställningen framförd av esteteleverna.

– Det är ju lite speciellt att det ställs in två gånger, men vi får hoppas på tredje gången gillt, säger Ulrika Krämer.

Plats fem i successionsordningen

Den nyfödde sonen hamnar på plats fem i successionsordningen, efter fastern kronprinsessan Victoria, kusinerna prinsessan Estelle och prins Oscar samt pappa prins Carl Philip.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer