Mohammad Amin Jafari vill men får inte gå på gymnasiet i Varberg. Foto: SVT

Snårig väg till studier i väntan uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Långt ifrån alla kommuner låter ensamkommande som fyllt 18 år att studera på gymnasiet i väntan på beslut om uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. I Halland säger samtliga kommuner nej – utom Kungsbacka.

Björn Mellquist är ordförande i den ideella föreningen Agape Varberg som hjälper ensamkommande att hitta en bostad. Han är kritisk till att de ensamkommande inte får gå på gymnasiet medan de väntar på ett beslut från Migrationsverket.

– Det är väldigt godtyckliga regler i lagen och på så sätt är den dålig. Man borde se till så att alla kan få gå i skolan, säger han.

gymnasielagen

Inget hinder

Ensamkommande som fått uppehållstillstånd enligt gymnasielagen har rätt att börja gymnasieskola fram till och med vårterminen de fyller 20 år.

Enligt Skolverket finns det inget som hindrar en kommun att låta en ensamkommande som fyllt 18 år att gå på gymnasiet, i väntan på ett beslut från Migrationsverket. Trots det låter inte en majoriteten av kommunerna i Halland dessa personer att gå på gymnasiet.

”Följer de lagar som finns”

Kungsbacka är undantaget. Där får man studera i väntan på besked och det räcker endast med att man gjort en ansökan om uppehållstillstånd.

Varberg är en av de kommuner som är mer restriktiva.

– Vi har kommit fram till att vi följer de lagar och förordningar som finns. När ungdomen har sitt temporära uppehållstillstånd klart så är det biljetten till gymnasieskolan eller vuxenutbildningen, säger Maria Gustafsson, gymnasiechef i Varbergs kommun.

Flera av de som ansökt om uppehållstillstånd för gymnasiestudier kanske kommer att få ett ja – är det inte då bättre att låta de gå på gymnasiet än att de missar tid?

– Det kan man tänka att det skulle vara så. Nu blev det dessvärre så att gymnasielagen låg nere under en period och kom i gång igen under augusti och september. Då har redan lite tid gått och då har vi valt att gå vidare med den linje som vi följer, säger Maria Gustafsson.

Den sista september gick tiden ut för ansökan om uppehållstillstånd för att gå på gymnasiet. Migrationsverket beräknar att de lämnar besked senast vid årsskiftet.

Mohammad Amin Jafari vill gå på gymnasiet i Varberg, men får inte det. I klippet berättar han mer.

För att få uppehållstillstånd enligt gymnasielagen ska följande villkor vara uppfyllda:

  • Du ansökte om asyl första gången den 24 november 2015 eller tidigare. Alternativt att du kom till Sverige innan den 24 november 2015 och uppgav för kommunen som du kom till att du ville söka asyl, men fick asylansökan registrerad hos Migrationsverket först efter den 24 november 2015.
  • Du registrerades som ensamkommande barn vid ansökan och blev anvisad till en kommun som skulle ordna ditt boende.
  • När du fick beslutet om utvisning var du 18 år eller äldre.
  • Du fick vänta mer än 15 månader på att få ett beslut.
  • Du fick ditt beslut om utvisning den 20 juli 2016 eller senare.
  • Du studerar, eller har studerat och har för avsikt att studera på gymnasienivå i Sverige.
  • Du ska befinna dig i Sverige när du ansöker.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gymnasielagen

Mer i ämnet