Foto: TT

Omtalad ridtränare lämnar ridklubben

Uppdaterad
Publicerad

Den ridtränare i södra Sverige som blivit fråntagen sin tränarlicens avbryter samarbetet med den ridklubb där hen senast arbetat.

Ridklubben där ridtränaren senast arbetade skriver på sin hemsida att tränaren nu avslutat samarbetet med klubben, vilket bekräftas av ordföranden i ridklubben.

– Vi har hamnat som en märklig bricka i det här spelet. Vi får gå ut och söka en ny verksamhetsledare, säger ordföranden.

Sexanklagelser mot ridtränare

Nyligen kunde SVT Nyheter Halland avslöja att en ridtränare i södra Sverige fråntas sin diplomering som tränare. Beslutet som fattades av Ridsportförbundet är unikt, något liknande säger sig förbundet aldrig tidigare gjort.

Enligt källor till SVT handlar beslutet att frånta tränaren diplomeringen om att Ridsportförbundet anser att tränaren inte varit ett föredöme vad det gäller etik och moral.

Tränaren har också, enligt SVT:s källor, blivit beskylld för misskötsamhet av olika slag, framförallt mot yngre kvinnor.

Bryter med klubben

Ordföranden i ridklubben säger att man när klubben stod inför att anlita ridtränaren gjorde en bakgrundskontroll på tränaren.

– Absolut, det gjorde vi. När vi kollade fanns det en polisanmälan som lagts ner, och inget annat. Vi känner att vi gjorde det ”by the book”, säger han.

Ridtränaren är inte misstänkt för något brott och Ridsportförbundet vill inte kommentera varför man drar in tränarens licens. Ridtränarens advokat har gjort en polisanmälan om grovt förtal eftersom hon och tränaren menar att det figurerat osanna uppgifter på nätet som innehåller allvarliga anklagelser mot tränaren.

”En häxjakt”

Ridklubbens ordföranden tycker hela situation är olycklig.

– Det har blivit en häxjakt på både tränaren och ridklubben, säger han.

Ångrar ni att ni anlitade tränaren?

– Det får framtiden utvisa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexanklagelser mot ridtränare

Mer i ämnet