Foto: TT

Efter sexanklagelserna: Ridtränaren fick 900.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Ridtränaren i södra Sverige har under våren polisanmälts för sexuella trakasserier, förlorat sin licens och lämnat ridklubben. Men han ska inte ha gått lottlös. Enligt nya uppgifter ska ridtränaren ha fått 900.000 kronor i avgångsvederlag.

SVT Nyheter Halland kunde i mitten av april avslöja att en ridtränare med många års erfarenhet fråntogs sin diplomering som tränare. Det unika beslutet togs av Ridsportförbundet då de ansåg att tränaren inte varit ett föredöme vad gäller etik och moral.

LÄS MER: Rutinerad ridtränare straffas

Sexanklagelser mot ridtränare

Dessutom ska tre polisanmälningar om sexuella trakasserier kommit in mot tränaren. SVT har tidigare pratat med tio unga tjejer som vittnar om att de ska ha blivit trakasserade.

LÄS MER: Ridtjejer vittnar mot ridtränare

Sedan händelserna har ridklubbens styrelse avgått och ridtränaren själv avbröt samarbetet med klubben. Men den omtvistade tränaren gick inte lottlös. Nu rapporterar nämligen Kvällsposten att tränaren enligt ridklubbens årsredovisning fått ett avgångsvederlag på upp emot en miljon kronor.

– Han hade ett galet avtal med 12 månaders uppsägningstid samt ett avtal på träningar som gällde åtta månader efter uppsägningen och som han fick betalt för trots att han inte hade några, säger en nuvarande styrelsemedlem i klubben till tidningen och fortsätter;

– Det är inget normalt avtal i den här typen av verksamheter eller tjänster. 

LÄS MER: Omtvistad ridtränare lämnar ridklubben

Klubben ska i samband med all negativ uppmärksamhet ha förlorat flera sponsorer och medlemmar. Samtidigt har de skapat en trygghetskommitté och en policy för att unga tjejer inte ska känna sig otrygga i föreningen.

– Det är väl det enda positiva man kan säga med allt det här, det har väckt frågan och debatten. Vi jobbar lite bättre med frågorna nu, säger den anonyme styrelsemedlemmen till KvP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexanklagelser mot ridtränare

Mer i ämnet