Foto: TT

Ridtjejer vittnar mot ridtränare

Uppdaterad
Publicerad

Tre polisanmälningar om sexuella trakasserier kom in mot en ridtränare i södra Sverige. SVT har pratat med tio unga tjejer som vittnar om att de ska ha blivit trakasserade av sin tidigare tränare.

Tjejerna berättar om övergrepp som ska ha pågått när flickorna varit mellan 12 och 19 år.

– Jag red för honom i flera år. Han skickade nakenbilder till mig och en gång la han sig bakom mig naken och tog på sig själv, säger en av tjejerna till SVT Dold.

Sexanklagelser mot ridtränare

SE MER: Dold synar hästbranschen

– Han använder aldrig våld, det funkar inte så. Han försöker manipulera en. Vi hade sex första gången när jag var 14 år och var hans elev, säger en annan tjej.

Tränaren förnekar

Tränaren själv förnekar att han utnyttjat elever. Han säger att det är falska anklagelser som fått spridning i sociala medier.

– Någon lägger ut näthat. Det är det enklaste sättet att att sätta dit en människa. Det här har förstört hela mitt liv, säger han till SVT.

Flera polisanmälningar

I över 20 år har ridtränaren varit aktiv i olika klubbar i södra Sverige. Har har fått tre polisanmälningar mot sig om sexuella trakasserier, men samtliga utredningar har lagts ner i brist på bevis.

LÄS MER: Omtalad ridtränare lämnar ridklubben

Trots att signaler om trakasserier kommit in under åren, är det först nu som förbundet agerat. I april miste han – som första ridtränare någonsin – sin licens.

– Det jag tycker är bra är att vi reagerar på det nu. Jag tycker det är bra att vi med handlingskraft visar att vi faktiskt gör någonting åt det, säger Ulf Brömster, ordförande i Ridsportförbundet.

Som utomstående så undrar man ju, hur har det här kunnat få fortsätta?

Det håller jag fullständigt med om. Därför tycker jag det är bra att vi nu har tagit det här beslutet och att vi har stärkt våra riktlinjer. Det är beklagligt att ingenting har gjorts tidigare, säger Ulf Brömster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexanklagelser mot ridtränare

Mer i ämnet