Foto: TT

Efter ridtränarskandalen – nu avgår klubbstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

I april fråntogs en ridtränare i södra Sverige sin diplomering eftersom hen inte varit ”ett föredöme vad det gäller etik och moral”. Beslutet är helt unikt i Sverige och i samband med detta lämnade tränaren också sitt uppdrag i den klubb hen jobbat. Nu avgår även klubbens styrelse.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om den ridsporttränare i södra Sverige som fråntagits sin diplomering som tränare. Detta är något helt unikt, och har enligt Ridsportförbundets informationschef aldrig skett förut.

Enligt förbundet är anledningen att tränaren inte varit ett föredöme vad det gäller etik och moral. Tränaren har också, enligt SVT:s källor, blivit beskylld för misskötsamhet av olika slag, framförallt mot yngre kvinnor.

Sexanklagelser mot ridtränare

Tränaren lämnade efter förtroendekrisen sitt uppdrag i en ridklubb i södra Sverige. Nu står det klart att även styrelsen i den aktuella ridklubben avgår.

”Rimligast att avgå”

– Vi hade ett medlemsmöte i förrgår där vi redogjorde för vad som hänt, från början till slut. Från att tränaren rekryterades till där vi är idag. Efter det genomfördes en omröstning och hälften hade inte fortsatt förtroende. Så kan man inte ha det i en ideell förening. Då tyckte vi att det rimligaste var att avgå, säger klubbens ordförande.

Extra årsmöte

Vilken sorts kritik mot ert agerande framkom på mötet?

– Det har jag inga kommentarer till.

Klubben skriver nu på sin hemsida att styrelsen inte känner sig ha medlemmarnas förtroende. Valberedningen ska meddelas och ett extra årsmöte kommer att utlysas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexanklagelser mot ridtränare

Mer i ämnet