Foto: TT/Privat

Hallandsklubben skakar om fotbollssverige

Publicerad

Onsala BK har vänt upp och ner på delar av fotbollssverige med ett kontroversiellt förslag som nu klubbats av Svenska fotbollförbundet – fria byten.
– Man har valt att satsa på att få fler att spela fotboll, säger klubbens ordförande Johan Gometz, som ligger bakom förslaget.

Klubben från lilla Onsala utanför Kungsbacka har rört upp känslor i fotbollssverige. Deras förslag om fria byten i damernas division 1 och i herrarnas division 2 och 3 har nu klubbats av Svenska fotbollförbundet.

– Vi är Hallands största ungdomsklubb med störst antal spelare som ska lotsas in i A-laget och då är det ett bekymmer att alla inte får spela. Det här handlar om att satsa på utveckling och gör man det ger det resultat, säger Johan Gometz, ordförande i Onsala BK, och som kom med förslaget.

LÄS MER: Fotbollssverige rasar efter Hallands förslag

Eller nåja, Onsalas förslag var fem byten istället för tre. Hallands fotbollförbund gillade dock idén men tog det ett steg till: fria byten.

Men Svenska fotbollförbundets beslut att gå på Hallands och Onsalas linje och klubba förslaget har alltså mött på hårda tongångar. I annan media och på sociala medier har beslutet kallats för ”kasst”, ”Kalle Anka-beslut” och
”brutalt komiskt”.

Men Johan Gometz tror att beslutet kommer att påverka långt ifrån alla matcher.

– Tränarna är så pass kompetenta och duktiga och i de flesta matcher kommer det inte påverka om matchen är tight och man har en viss spelartrupp. Men om tillfälle ges i vissa matcher så kommer fler att få spela fotboll.

”Valt att satsa på fotboll”

Och oavsett kritiken så har Onsala BK bevisligen lyckats påverka en stor del av seriesystemet.

Vad säger du om att en liten klubb som er kan påverka en stor del av fotbollssverige?

– Jag tycker det är roligt att det resulterar i att fler får spela fotboll. Det är vågat av förbundet att våga testa det här. Man har valt att satsa på att få fler att spela fotboll, avslutar Johan Gometz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer