Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är coolt, säger Amina Jobe och Sahra Salad från Lövgärdesskolan i Angered, imponerade av besökscentrat på Onsala rymdobservatoriet. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Onsala rymdobservatorium inviger besökscentrum inspirerat av ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tids byggande har nu det nya besökscentrumet på Onsala rymdobservatorium invigts. Skolungdomar i Göteborg och Kungsbacka har haft ett finger med i spelet när det gäller utformningen av den permanenta utställningen. Målet är att det här ska locka fler unga rymdentusiaster till observatoriet och den forskning som pågår där.

– Allt med rymden är coolt. Jag har velat komma hit i flera år. Det är bara wow! säger 12-årige Erik Rakow, som går på Kollaskolan.

I klippet ser du intervjuer från invigningen och smakprov den nya utställningen.

Chalmers besökscentrum på Onsala rymdobservatorium. Foto: Foto: Chalmers tekniska högskola/Anna-Lena Lundqvist

• Grundades år 1949 av bland annat fysikern Olof Rydbeck.

• Kallades tidigare för Råö rymdobservatorium.

• Den svenska nationella infrastrukturen för radioastronomi vid Chalmers tekniska högskola. Förser forskare med utrustning för att studera jorden och resten av universum.

• Finns på Onsala-halvön, 45 kilometer söder om Göteborg.

• Observatoriet är en geodetisk fundamentalstation. Utrustningen för geovetenskap består bland annat av mottagare för signaler från navigationssatelliter, en supraledande gravimeter, mareografer och radiometrar.

Källa: Chalmers tekniska högskola

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer