Illustration av hur det nya besökshuset vid Onsala rymdobservatorium skulle kunna se ut. Bestämt är att det kommer placeras mitt bland teleskopen. Foto: White arkitekter

Onsala rymdobservatorium får ett nytt besökscentrum

Publicerad

Rymdobservatoriet i Onsala får snart ett nytt besökscentrum för rymdteknik och astronomi. Bygget startar under 2020 och tanken är att det ska göras på ett klimatsmart vis.

Onsala rymdobservatorium i norra Halland har en lång tradition av att engagera allmänheten i dess forskning om rymden, astronomi och jorden.

De många radioteleskopen har lockat många besökare under åren. Nu har det dock blivit dags att uppgradera besökscentrat.

– Jag ser fram emot det. Jättekul av vi breddar oss, säger Eva Wirström, vice föreståndare på Onsala rymdobservatorium.

Blir större än förr

Hon tillträdde sin post i december förra året, men planerna på ett nytt besökscentrum har funnits innan dess. Den 19 september hålls en ceremoniell invigning med ett första spadtag. Byggprocessen fortsätter sen efter nyår och pågår under hela 2020.

– Delar av den besöksbyggnad som finns i dag kommer rivas. Därefter kommer det byggas till, så i slutändan blir det en helt ny byggnad, förklarar Eva Wirström.

Onsala rymdobservatorium grundades år 1949. Foto: SVT

Dagens besökscentrum har en yta på cirka 300 kvadratmeter. Efter nybygget kommer den istället var 490 kvadratmeter.

– Tanken är att det nya besökscentret inte bara ska fokusera på observatoriets egna verksamhet utan även innefatta all den rymdrelaterade forskning som bedrivs av Chalmers, säger Eva Wirström.

Återanvänder byggmaterial

Vidare kommer den forskningsutställning som finns där i dag att utökas och det kommer också byggas nya mötesplatser för folk som besöker oberservatoriet.

– Inom vår bransch jobbar vi mycket med energibesparingar, men använder material som släpper ut mycket koldioxid. Därför tänker vi i det här projektet jobba klimatsmart och använda återbrukat material, det vill säga sånt som redan har använts en gång tidigare, säger Anna Eckerstig, vice vd för Chalmersfastigheter.

Det nya besökscentrat ska stå klart år 2021. Men hur det kommer se ut eller vad det kommer kosta är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.